Krajiny Únie potvrdili sprísnenie držby zbraní, Česko pripravuje žalobu

TA3 ČTK TASR
25.4.2017 13:44

Členské krajiny EÚ potvrdili smernicu, ktorá sprísňuje kontrolu nad strelnými zbraňami v Únii. Ide o posledný formálny krok potom, čo normu v polovici marca schválil Európsky parlament. Česká vláda chystá proti smernici žalobu, o jej podaní chce rozhodnúť, keď smernicu publikujú v únijnom vestníku.

Krajiny Únie potvrdili sprísnenie držby zbraní, Česko pripravuje žalobu
SITA/AP

Sprísnili pravidlá o znefunkčnení

Carmelo Abela, minister vnútra predsedníckej Malty, označil smernicu za významný krok vpred. Vyvažuje totiž podľa neho bezpečnostné riziká a snahu ochrániť legitímne strelecké aktivity. "Pre EÚ a jej členské krajiny je však zásadné pokračovať v snahe uzavrieť nelegálne cesty, ktoré umožňujú kriminálnym skupinám a teroristom získať strelné zbrane," upozornil.

Schválená smernica ukladá členským štátom povinnosť vytvoriť nový evidenčný systém na vydávanie a obnovu licencií na držbu zbraní. Jednotlivé zbrane aj ich dôležité súčiastky musia byť označené podľa jednotných pravidiel. Cieľom je, aby bolo možné vystopovať zbrane, aj tie zložené zo súčiastok, použité pri trestných činoch. Smernica tiež stanovuje, že členské štáty by mali zabezpečiť, aby predajcovia okamžite elektronicky zaznamenávali všetky pohyby zbraní.

Majú na to slúžiť národné databázy. Legislatíva obsahuje návrh na vytvorenie elektronického systému na výmenu informácii o pohybe strelných zbraní medzi členskými štátmi. Sprísnili sa pravidlá týkajúce sa znefunkčnených zbraní, ktoré sa v mnohých prípadoch dali ľahko získať a prerobiť na funkčné. Týmto spôsobom sfunkčnené zbrane použili napríklad útočníci pri teroristických útokoch v Paríži.

Kritici hovoria o nelegálnych zbraniach

Na držbu najnebezpečnejších zbraní kategórie A bude potrebná výnimka udelená členským štátom. Pri tejto kategórii sa pravidlá výrazne sprísnili a umožnia kúpu zbrane len v prípade, že to neohrozí verejný poriadok a bezpečnosť.
Na civilné účely nebude možné používať zbrane krátke, poloautomatické zbrane s viac ako 20-nábojovým zásobníkom a dlhé poloautomatické zbrane s desaťnábojovým zásobníkom. Dlhé strelné zbrane, ktoré sa dajú ľahko ukryť, smernica zakazuje.

Cieľom schválenej smernice bolo dosiahnutie rovnováhy medzi záujmami legitímnych vlastníkov zbraní - športových strelcov, poľovníkov, vojakov v zálohe a zberateľov - a potrebou zvyšovať bezpečnosť v Európe. Kritici však tvrdia, že zločiny sú obvykle páchané nelegálne držanými zbraňami.

Návrh novely smernice predložila Európska komisia vlani, aby zjednotila pravidlá znefunkčnenia, sledovania a označovania strelných zbraní v reakcii na teroristické útoky v Paríži. Po formálnom podpise smernice predstaviteľmi Európskeho parlamentu a Rady EÚ budú mať členské štáty 15 mesiacov na prenesenie nových pravidiel do vnútroštátnych právnych predpisov a 30 mesiacov na spustenie evidenčných systémov, ktoré by mali obsahovať všetky informácie potrebné na vystopovanie a identifikáciu strelnej zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok