Hon na Igora Matoviča? Politici reagujú na obvinenia

TA3 SITA TASR
20.4.2017 13:53

Posledné obvinenia voči Igorovi Matovičovi, ktorý mal vraj použiť svoju matku Máriu na to, aby si znížil základ dane, opäť rozdelili politickú scénu. Časť politikov vyzýva Matoviča na odchod z parlamentu, časť obvineniam neverí a považuje ich za pohon Smeru na opozičného politika.

Čo je to za človeka?

Ak by mal líder OĽaNO pevnejšiu chrbticu, odišiel by podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára z parlamentu. Ako povedal Bugár po zverejnení informácií o jeho účtovníctve, ten, kto najhlasnejšie kričí: chyťte zlodeja, je sám zlodej. „Čo to je, keď vlastnú matku zneužije na daňový podvod? Čo je to za človeka?“ opýtal sa Bugár s tým, že práve preto, že sa Matovič pasoval za najčistejšieho politika a teraz vysvitlo, že robil to isté, alebo aj horšie, mal by sa vzdať mandátu.

Iný názor má SaS. Podľa jej šéfa Richarda Sulíka strana Smer-SD spolu so svojimi ľuďmi v NAKA dlhodobo organizuje na Matoviča pohon. "Púšťajú do médií informácie o jeho údajných podvodoch a zamedzujú mu účinnú obhajobu tým, že sú vraj tieto skutky premlčané. S Igorom Matovičom diskutujeme na tieto témy a inak to nebude ani v tomto prípade. Očakávame, že predseda OĽaNO aj tento prípad údajného daňového podvodu, do ktorého mal zaangažovať svoju mamu, verejnosti vysvetlí uspokojivým spôsobom," povedal šéf liberálov.

Skutok sa stal, tvrdí Smer

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak informáciám, ktoré zverejňujú predstavitelia Smeru-SD, nedôveruje. „Pred tým, ako sa rozhodnem, aké stanovisko zaujať, chcem si vypočuť aj názor druhej strany. Počkám si na vyjadrenie Matoviča. A podľa toho zvážim svoje stanovisko,“ povedal Krajniak.

Poslanecký klub Smeru-SD vyzýva Matoviča, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Ako povedali predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši a podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, „skutok sa stal“ a Matovič spáchal trestný čin daňového podvodu. Poslanci to povedali v súvislosti s tým, že podľa zverejneného uznesenia vyšetrovacie orgány zastavili trestné stíhanie vedené pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. Podľa dokumentu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestný čin uzavrel, pretože skutok je premlčaný.

Samotný Matovič považuje obvinenia za "čistokrvné odporné bludy." Podľa neho je zaťahovanie jeho rodinných príslušníkov do týchto vecí obludné, pozastavil sa tiež nad tým, ako hlboko môžu klesnúť jeho politickí oponenti. "Mali kompletné účtovníctvo okrem dvoch rokov a nenašli absolútne nič," dodal opozičný politik.

Vyúčtoval si desaťtisícové výdavky

Ako napísal denník Plus jeden deň, Matovič použil podľa vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry svoju matku Máriu, aby si znížil základ dane. Matovič si v roku 2004 vyúčtoval výdavky za používanie auta v hodnote takmer 63 000 eur.

Podľa uznesenia daňový úrad Matovičovej firme výdavky neuznal, keďže Matovič nepredložil žiadne podklady. Líder OĽaNO-NOVA dôvodil tým, že doklady o nákupe pohonných hmôt nemôže predložiť, lebo auto používala jeho matka a tá mu účty nedala. Matovič podľa denníka dodatočne doplnil potvrdenie, že auto mala používať jeho matka, šoféroval on a matka bola spolujazdcom.

Daňový úrad pri kontrole v roku 2008 konštatoval, že cestovné príkazy na Máriu Matovičovú boli vystavené účelovo. Vyšetrovateľ to preveril. Z uznesenia vyplýva, že Matovič najazdil za rok celkovo 223 043 kilometrov pracovných ciest, ale v čase preverovania malo vozidlo najazdených 210 202 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok