Sumatru zasiahlo silné zemetrasenie

SITA, TA3
11.4.2012 13:05

V Indickom oceáne pri pobreží indonézskeho ostrova Sumatra namerali v stredu zemetrasenie s magnitúdou až 8,7. Informovali o tom miestni aj americkí seizmológovia.

Podľa Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý sleduje zemetrasenia na celom svete, sa epicentrum otrasov nachádzalo asi 431 kilometrov od indonézskeho mesta Banda Aceh. Ide pritom o podobnú oblasť, aká bola v roku 2004 miestom jedného z najničivejších zemetrasení sprevádzaného vlnami tsunami. Katastrofa si vtedy aj vyžiadala až 230-tisíc životov.

Najnovšie zemetrasenie cítili aj obyvatelia Singapuru, Thajska a južnej Indie. Varovanie pred vlnami tsunami vydali desiatky krajín od Indonézie až po Saudskú Arábiu. To, či ničivé vlny skutočne vznikli, však zatiaľ nie je jasné, keďže postihnuté oblasti zasiahli výpadky elektriny, čo sťažuje komunikáciu. Úrady vo viacerých krajinách nariadili preventívnu evakuáciu obyvateľov. Týka sa to aj thajských turistických destinácií vrátane populárneho pobrežia Andamanského mora.

Indonézsky prezident Susilo Bambang Yudhoyono medzitým vyhlásil, že zatiaľ nemá informácie o žiadnych obetiach alebo rozsiahlejších materiálnych škodách. Podľa jeho slov by nemalo prísť ani k ničivým vlnám tsunami, k čomu sa po predbežných analýzach prikláňajú aj experti. "Sme však v pohotovosti," povedal prezident na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Davidom Cameronom, ktorý je momentálne na návšteve Jakarty. "Situácia v Acehu je pod kontrolou, aj keď vznikla mierna panika," informoval Yudhoyono.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok