Trumpova imigračná politika môže USA ukrátiť o miliardy dolárov

TA3 TASR
18.4.2017 08:24

Americká vláda môže prísť o desiatky miliárd dolárov na daniach od nelegálnych prisťahovalcov. Tí totiž pre imigračnú politiku Donalda Trumpa strácajú motiváciu podávať daňové priznanie a platiť dane.

Trumpova imigračná politika môže USA ukrátiť o miliardy dolárov
SITA/AP

Chýba im motivácia

Dnes je v Spojených štátoch posledný deň na podanie daňového priznania. Vlani ho podalo takmer 4,5 milióna ľudí bez takzvaného čísla sociálnej bezpečnosti. Toto číslo nemajú pridelené tí ľudia, ktorí žijú v Spojených štátoch nelegálne. Napriek svojmu postaveniu títo ľudia podávajú daňové priznanie. Keď sa totiž raz dostanú pred imigračný súd, ktorý bude rozhodovať o ich budúcnosti v USA, chcú mať všetko v poriadku.

"Je to moja povinnosť. Chcem robiť veci správnym spôsobom. Nechcem si vyrobiť problémy," povedal pre americkú verejnoprávnu rozhlasovú stanicu NPR muž z Guatemaly, ktorý takto podáva daňové priznanie už niekoľko rokov.

Minulý rok zaplatili takíto ľudia na federálnych daniach takmer 24 miliárd dolárov. Tento rok sú však ich motívy na podanie daňového priznania oveľa slabšie. Dôvodom je postoj prezidenta k nelegálnym prisťahovalcom.

"Mnohí klienti nám hovoria, že v uplynulých rokoch mali viac nádeje a videli pred sebou cestu k občianstvu, ale že teraz majú oveľa menej nádeje," pre NPR povedal Max Moy-Borgen z neziskovej agentúry MEDA v San Franciscu, ktorá pomáha prisťahovalcom z Južnej Ameriky.

Boja sa vyhostenia

"Celkovo daňové agentúry v San Franciscu a okolí hovoria o približne 20-percentnom poklese v počte daňových priznaní od ľudí bez čísla občianskej bezpečnosti. Podobne hovoria aj daniari z iných častí krajiny," uviedla profesorka daňového práva Francine Lipmanová.

Nelegálni prisťahovalci nielenže strácajú dôvody, ale je pre nich v súčasnej situácii aj veľmi stresujúce podať daňové priznanie, na ktorom treba uviesť aktuálnu adresu a iné osobné údaje. Boja sa záťahov imigračnej polície a vyhostenia z krajiny.

NPR pripomína, že federálny daňový úrad má zákonom zakázané zdieľať osobné údaje daňovníkov s inými vládnymi agentúrami, vrátane ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. "Daňovníci bez čísla občianskej bezpečnosti sa musia teraz rozhodnúť, či tejto ochrane veria," dodala Lipmanová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok