Americká superbomba zabila desiatky radikálov. Zverejnili video z útoku

TA3 TASR
14.4.2017 16:09

Najmenej 94 militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát zahynulo pri výbuchu najsilnejšej americkej nejadrovej bomby, ktorú USA zhodili na jaskynný komplex IS v Afganistane. Medzi mŕtvymi sú aj štyria kľúčoví velitelia, informovali miestni predstavitelia. Pentagón zverejnil prvé zábery z útoku.

Nehlásia žiadne civilné obete

Podľa agfanského ministerstva obrany si výbuch takmer desať ton vážiacej bomby typu GBU-43 nevyžiadal nijaké civilné obete, úplne však zničil dôležité veliteľské stanovište Islamského štátu spolu s množstvom ľahkých a ťažkých zbraní.

Americké lietadlo zhodilo bombu GBU-43 v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku IS v Afganistane, uviedol Pentagón. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti.

Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb", uviedla televízia CNN. Podľa nej je GBU-43 najsinejšou americkou nejadrovou bombou.

Slováci sú v poriadku

Všetci slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v operácii Resolute Support v Afganistane, sú v poriadku. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková.

"Miesto, na ktoré vo štvrtok (13.4.) večer zhodili USA bombu s cieľom zasiahnuť pozície Islamského štátu, bolo v inej oblasti krajiny, ako pôsobia príslušníci Ozbrojených síl SR," vysvetlila Capáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok