Trump neplní hlavný sľub, zlí chlapíci zostávajú v USA

TA3 TASR
14.8.2017 09:33

Americký prezident Donald Trump už počas predvolebnej kampane sľuboval, že veľmi rýchlo vyhostí z krajiny milióny "zlých chlapíkov". Štatistiky však naznačujú, že sľub zatiaľ zostáva len sľubom.

Trump neplní hlavný sľub, zlí chlapíci zostávajú v USA
SITA/AP

Prisťahovalci s čistým registrom trestov

"Nové štatistiky od federálnych imigračných úradníkov ukazujú, že Trump pravdepodobne v blízkom čase nedosiahne svoj cieľ - vyhostiť dva až tri milióny kriminálnikov," informoval denník Washington Post. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka muselo krajinu opustiť 105.000 ilegálnych prisťahovalcov, z nich 61.370 malo záznam v registri trestov. V rovnakom období minulého roka, počas vlády Baracka Obamu, boli tieto čísla 121.170 a 70.603.

"Obhajcovia na oboch stranách imigračnej debaty si myslia, že úsilie Trumpovej vlády stále naberá na sile a Colná a imigračná služba plánuje zintenzívniť deportácie v nasledujúcich mesiacoch," napísali noviny.

Trump sľúbil nielen rýchle vyhostenie kriminálnikov, ale aj nájdenie riešenia pre slušných ilegálnych prisťahovalcov. Také riešenie však zatiaľ nepredstavil a ICE uvádza, že každý ilegálny prisťahovalec podlieha vyhosteniu. Washington Post upozornil na to, že počas Trumpovej vlády zatkli viac než dvakrát toľko nelegálnych imigrantov s čistým registrom trestov než v prvom polroku 2016.

Preťažené imigračné súdy

"Najrýchlejšie sa rozrastajúcim Trumpovým cieľom sú imigranti bez kriminálnych záznamov," napísal denník. Celkovo bolo tento rok zatknutých 75.000 osôb, z toho 19.700 nemalo žiadny kriminálny záznam. Bývalý riaditeľ ICE John Sandweg pre Washinton Post povedal, že práve zvýšený počet zatknutých osôb s čistým registrom trestov sabotuje Trumpov plán rýchlo vyhostiť kriminálnikov.

"Viac prípadov týkajúcich sa nekriminálnikov sa valí na už aj tak preťažené imigračné súdy, kde v súčasnosti čaká na vyriešenie približne 600.000 prípadov," uviedol Sandweg. Ďalšou príčinou zníženého počtu deportácií je podľa Washington Post aj to, že od nástupu Trumpa do funkcie výrazne klesol počet nelegálnych prekročení hranice. Práve imigranti chytení priamo pri hranici tvorili počas Obamovej vlády viac než polovicu z vyhostených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok