Po útoku na Sýriu je minister zahraničia USA sklamaný z Ruska

TA3 TASR ČTK
8.4.2017 08:44

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyjadril v piatok sklamanie z reakcie Ruska na vojenský zásah USA v Sýrii, ktorý nasledoval po tom, ako sýrske vládne sily zaútočili podľa Washingtonu chemickými zbraňami na obyvateľov provincie Idlib.

Vážne následky pre bezpečnosť

Rusko svojou odozvou podľa šéfa americkej diplomacie ukázalo, že naďalej podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uskutočňujúci "tento druh strašných útokov proti vlastným ľuďom". Pre Tillersona je to "veľkým sklamaním", aj keď nie "až tak prekvapujúcim".

Vypálenie rakiet na sýrsku leteckú základňu, odkiaľ bol údajne podniknutý utorňajší chemický útok, Rusko odsúdilo ako "akt agresie" voči zvrchovanému štátu a porušenie medzinárodného práva. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Vladimir Safronkov na pôde Bezpečnostnej rady upozornil, že "následky pre regionálnu a medzinárodnú bezpečnosť môžu byť mimoriadne vážne".

Zástupca sýrskeho veľvyslanca Múnzir Múnzir takisto skritizoval USA za "barbarský, do očí bijúci akt agresie", ktorý podľa neho povzbudí "teroristické skupiny" k použitiu chemických zbraní v budúcnosti. Na piatkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN tiež zdôraznil, že sýrska vláda už nevlastní chemické zbrane a nie je tak zodpovedná za utorňajšie usmrtenie desiatok civilistov v meste Chán Šajchún.

Krok od stretu s ruskými silami

Damask trvá na tom, že v uvedenom meste bol pri nálete zasiahnutý objekt, kde skladovali chemikálie protivládne sily. Múnzir obvinil USA, že v Sýrii útočia na základe "vymyslených dôvodov", a dodal, že skutočným cieľom vojenskej koalície pod vedením Washingtonu nie je bojovať proti extrémistickým skupinám, ale oslabiť sýrsku vládu a jej spojencov.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev podľa agentúry Reuters vyhlásil, že po vypálení rakiet na sýrsku základňu v noci na piatok sú Američania už len krok od stretu s ruskými silami.

Spojené štáty o zásahu v Sýrii vopred informovali Rusko a nemierili na objekty, kde by sa mohol nachádzať ruský vojenský personál. Moskva napriek tomu zareagovala oznámením, že preruší tzv. horúcu linku, ktorá mala zamedziť kolíziám lietadiel Ruska a USA v sýrskom vzdušnom priestore. Zatiaľ čo vysokopostavení predstavitelia armády USA povedali, že tento komunikačný kanál zostáva zachovaný, podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova bola americká strana informovaná o tom, že Rusko preruší plnenie svojich záväzkov o polnoci sýrskeho času.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok