Fillon má ďalší problém. Za peniaze mal vybaviť stretnutie s Putinom

TA3 TASR
22.3.2017 11:08

Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon je najnovšie podozrivý aj z toho, že prijal 46.000 eur za zorganizovanie stretnutí podnikateľov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval o tom francúzsky satirický týždenník Le Canard enchainé.

Stretol sa s libanonským miliardárom

Spresnil, že schôdzky organizovala Fillonova poradenská firma 2F Conseil. Schôdzka sa uskutočnila v roku 2015 v rámci petrohradského Medzinárodného ekonomického fóra. Na základe intervencie 2F Conseil sa tam uskutočnila schôdzka libanonského miliardára Fuáda Machzúmího, ktorý je klientom 2F Conseil, s Putinom i s generálnym riaditeľom ropnej spoločnosti Total Patrickom Pouyanném, bývalým riaditeľom Fillonovej kancelárie, keď bol prezidentský kandidát ministrom spojov.

Kandidát prezidentských volieb vo Francúzsku za Republikánov sa s libanonským miliardárom stretol koncom roku 2014 v Bejrúte, napísal francúzsky týždenník. Fillon sa na tejto lobistickej schôdzke zaviazal, že Machzúmímu - majiteľovi spoločnosti na výstavbu ropovodov Future Pipe Industrie - sprostredkuje schôdzku s Putinom. Podľa spravodajského servera 20Minutes.fr ľudia vo Fillonovom okolí odmietli informácie týždenníka Le Canard enchainé ohľadom zmluvy medzi 2F Conseil a spoločnosťou FPI ako ničím nepodložené.

"Fillon ani jeho poradenská firma neboli platení ani ruským štátom, ani žiadnou súkromnou spoločnosťou, uvádza sa v reakcii Fillonovho tímu. Fillonov tábor následne dodal, že Fillon ani 2F Conseil nemajú s prípadnými dôsledkami stretnutia libanonského miliardára s Putinom nič spoločné. Spoločnosť Total vo svojej reakcii pripustila ako možné, že sa Pouyanné v Petrohrade stretol s Machzúmím - "rovnako ako s desiatkami a desiatkami iných ľudí", ako to býva na podobných podujatiach.

Na krku má viacero škandálov

Informácie týždenníka Le Canard enchainé sa už stali príčinou pre vznesenie niekoľkých obvinení voči Fillonovi, ktorý v dôsledku toho zažíva prudký pokles popularity u francúzskych voličov. Škandál okolo Fillonovcov vypukol po tom, ako satirický týždenník napísal, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov mzdu ako poslanecká asistentka. Poslanci francúzskeho parlamentu majú právo zamestnávať svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. V prípade Penelopegate takéto podozrenie existuje.

Neskôr sa na dôvažok objavila informácia, že Fillon ako asistentov platil aj svoje deti. Vyšetrovaný je aj vo veci spolupáchateľstva, vyhýbania sa plateniu daní a zanedbávania daňovej povinnosti. Neskôr bolo vyšetrovanie voči Fillonovi rozšírené aj o položku, ktorá zahŕňa obleky darované tomuto bývalému premiérovi jedným z jeho priateľov. V utorok bolo obvinenie rozšírené aj o ťažký podvod a falšovanie.

Kým sa neobjavila aféra Penelopegate, bol Fillon veľkým favoritom prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia v dvoch kolách: 23. apríla a 7. mája. Z prvého miesta v prieskumoch tak klesol na tretie, za centristu Emmanuela Macrona a krajne pravicovú Marine Le Penovú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok