NAKA obvinila podnikateľa Bašternáka z daňových podvodov

TA3 SITA
21.3.2017 11:00

Známy podnikateľ Ladislav Bašternák, kauzy okolo ktorého boli jednou z hlavných tém vlaňajších opozičných protestov, už čelí obvineniu. Podľa opozície bolo obvinenie hotové už dlho a vytiahli ho účelovo.

Neodôvodnený nárok na odpočítanie DPH

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil podľa informácií Webnovín podnikateľa Bašternáka zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Obvinenie policajný vyšetrovateľ vzniesol v piatok 17. marca. Podľa neho Bašternák ako konateľ spoločnosti BL-202 si v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške 1 974 954,43 eura. 

Portál pripomína, že Bašternákova firma chcela vrátiť DPH za kúpu siedmich bytov v hodnote viac ako 11,849 milióna eura v komplexe FIVE STAR Residence, pričom za byty zaplatila len 1,456 milióna eur. Tým mala spoločnosť podľa vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície získať daňovú výhodu a neoprávnene si uplatniť nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH  vo výške 1 732 287, 67 eura.

Prehľadala aj Bašternákov dom

„Polícia zdokladovala, že byty pôvodne kúpila spoločnosť Rent and Wash s.r.o. 8. marca 2012 za jedno euro, pričom v kúpnej zmluve je uvedené, že išlo o holobyty. V kúpnej cene bola zahrnutá aj pôžička pôvodnému majiteľovi Viliamovi Grossovi vo výške 1,2 milióna eur z roku 2011 od kupujúcej spoločnosti. Následne firma Rent and Wash s.r.o. 19. marca 2012 uzavrela kúpnu zmluvu so spoločnosťou BL-202 na sumu takmer 12 miliónov eur,“ píše portál s tým, že podľa polície preto neobstojí tvrdenie, že Bašternákova firma predávala nadštandardné upravené byty, pretože na ich prerobenie by mala len jedenásť dní.

Podľa vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície spoločnosť BL-202 predala cez realitnú kanceláriu jeden z bytov 4. mája za 170-tisíc eur. Predávala ho ako holobyt. „Ostatných šesť bytov použila firma na splatenie pôžičky za konečnú cenu 1,2 milióna eur Patrikovi Zimanovi na základe dohody o vysporiadaní záväzku. Ziman dva zo šiestich bytov predal v auguste 2012 fyzickej osobe za 395-tisíc eur a zvyšné štyri byty 19. septembra za 200-tisíc eur,“ uvádzajú Webnoviny.

Polícia začala vyšetrovať nadmerný odpočet DPH v apríli 2016, kedy vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície začal trestné stíhanie. Vyšetrovateľ rozhodol o obvinení na základe vypočutia viacerých svedkov a spisového materiálu z daňového úradu. Kvôli zabezpečeniu účtovných materiálov polícia vykonala viaceré domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v sídlach spomínaných spoločností, ale aj v Bašternákovom dome.

Ficovi pripomenul sľub

Obvinenie bolo podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča spracované ešte 16. novembra 2016, čakalo sa len, kedy sa vytiahne. Matovič sa odvolal na svoje informácie z prostredia Národnej kriminálnej agentúry a priznal, že išlo o únik informácií. "Dnešný deň je začiatok víťazstva ľudí, ktorí chodili na protesty pred Bonaparte. Som pripravený premiérovi Robertovi Ficovi osobne pomôcť so sťahovaním. Pán premiér, je čas, sťahujete sa," povedal na margo Ficovho vyhlásenia z konca februára, že ak bude Bašternák obvinený, z bytového komplexu Bonaparte sa odsťahuje.

"V tomto prípade bude pre mňa neudržateľné, ak by došlo k vzneseniu nejakých obvinení. Pokiaľ je to v polohe nejakých diskusií, len čo bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať," povedal vtedy Fico.  Matovič priznal, že priestor pred Bonaparte si opäť zarezervoval, a to už v čase, keď sa dozvedel o spracovanom obvinení voči Bašternákovi. Ak sa teda premiér neodsťahuje, Matovič mu bude chodiť každý večer pod balkón pripomínať jeho prísľub. "Už dávno tam nemal bývať. To, čo robí, demoralizuje každého platcu daní. Premiér v podstate legalizuje daňový podvod," myslí si.     

Samotné sťahovanie však podľa Matoviča nestačí. Vypočítal, že Fico mal údajne lacnejšie nájomné, ako je trhová cena, a za 53 mesiacov jeho pobytu v Bonaparte sa rozdiel vyšplhal na viac ako 235.000 eur. Líder Obyčajných predsedu vlády vyzýva, aby tieto peniaze vrátil do štátneho rozpočtu.

Poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová zdôraznila, že Bašternáka obvinili na základe tých istých zistení, pri ktorých kontrola daňového úradu v minulosti nič nezistila. "Obvinila ho na základe zistení, ktoré minister vnútra Robert Kaliňák vehementne obhajoval, lebo vraj išlo o dobu kešu," podotkla. Podľa Remišovej je vznesenie obvinenia dôkazom, že tlak opozície, občanov a informácií v médiách má veľký význam. "Ďakujem preto tisícom občanov, ktorí vytrvalo chodili na protesty pred Bonaparte," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok