Fico v TA3 odmietol hry pri rušení amnestií, za návrhom si stojí

TA3 TASR
19.3.2017 12:22

Šancí na zrušenie Mečiarových amnestií nebude veľa a návrh, ktorý predkladá vládna koalícia, je v tomto okamihu najväčšou. Je o tom presvedčený premiér Robert Fico. Zároveň odmieta kritiku opozície, že návrh koalície sú len politické hrátky.

Fico v TA3 odmietol hry pri rušení amnestií, za návrhom si stojí
SITA/Peter Maďar

Chcú zabrániť nevhodným precedensom

"My sa môžeme pozerať každému rovno do očí. Vládna koalícia pripravila návrh, za ktorým si stojíme, nie sú to žiadne hrátky. Dosiahnuť kompromis v takejto závažnej veci je vždy veľmi komplikované. Nikto nemôže upodozrievať vládnu koalíciu, že by sme hrali nejaké hry," vyhlásil Fico v diskusnej relácii TA3 V politike.

Zámerom koalície je podľa neho postupovať v súlade s ústavou, aby takéto rozhodnutia neboli do budúcnosti nebezpečné a nezakladali nevhodné precedensy. Preto sa do procesu rušenia prezidentských amnestií Národnou radou SR vnáša aj posudzovanie tohto rozhodnutia Ústavným súdom, čo je pre Smer-SD základná podmienka.

Rozhodnutie necháva na poslancov

Opozícia vyčíta vláde snahu presadiť jej návrh v skrátenom legislatívnom konaní. Fico v tejto súvislosti upozornil, že tlak na zrušenie Mečiarových amnestií je v súčasnosti pomerne veľký.

"Tým, že predkladáme náš návrh v skrátenom konaní, chceme zabrániť, aby NR SR prijala nejaké rozhodnutia, ktoré by boli preukázateľne v rozpore s ústavou. Na návrhu robili experti, nie je to návrh z dielne radového poslanca," odkázal premiér na konkurenčný návrh opozičného poslanca Jána Budaja, ktorý je v parlamente už v druhom čítaní.

Vláda si podľa premiéra uvedomuje, že na prijatie ústavného zákona je potrebná dohoda koalície a opozície. "Nechávam to už na poslancov. My sme si svoju úlohu splnili, experti pripravili návrhy a je to teraz na rokovaní poslaneckých klubov," avizoval.

Odmieta kritiku na sudcov ÚS

Zároveň odmietol kritiku niektorých opozičných strán, že časť sudcov ÚS je historicky naviazaná na Vladimíra Mečiara a môžu preto zablokovať zrušenie jeho amnestií. Podľa vlastných slov odmieta takúto diskusiu.

"Ak máme vytvorený Ústavný súd a tvrdíme, že má právomoc povedať, či je niečo ústavné alebo nie, tak to preboha rešpektujme a nerozprávajme o tom, či ten sudca prišiel vtedy alebo inokedy. Tak sa vyvíjala politická scéna," dodal Fico.

O konflikt s prezidentom nemá záujem

Fico sa v diskusnej relácii vyjadril aj k prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Ten podľa neho chce konflikt, on však na takomto konflikte nemá záujem. "Chápem, že jeho poradcovia ho tlačia do konfliktu, pretože pán prezident si pripravuje nejaké politické pozadie do budúcnosti. Ja do tohto konfliktu nepôjdem. To neznamená, že si nebudem hovoriť suverénne svoje názory a postoje," konštatoval Fico.

Reagoval tak na prezidentove vyjadrenia na tohtotýždňovej hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky SR. Podľa Kisku je zahraničná politika súčasnej vlády často mätúca, pričom inak sa jej predstavitelia vyjadrujú v Bratislave a inak v Bruseli. "Neviem, o čom pán prezident hovorí. Mohol by si niekedy ešte predtým, ako niečo od poradcov prečíta, si ten prejav prečítať. To sú veci, ktoré mu evidentne niekto píše," odkázal mu Fico.

Zahraničná politika SR je podľa neho zakotvená na dvoch princípoch, ktoré vláda nikdy nesklamala – EÚ je náš životný priestor a NATO je náš bezpečnostný pilier. "Na druhej strane máme niekedy potrebu v Bruseli bojovať za svoje vlastné národné záujmy," zdôraznil premiér. Príkladom toho je podľa neho napríklad kritika medzinárodného plynovodného prepojenia Nord Stream 2 alebo sankcií EÚ voči Rusku, na čo upozorňoval aj Kiska.

Povinnosťou Slovenska je podľa Fica byť v EÚ, NATO, ale zároveň mať dobré vzťahy so všetkými, ktorí o to majú záujem. Sankcie voči Rusku podľa neho nikomu nepomohli. "Náš problém dnes nie je Ruská federácia, to je typické prekrývanie problémov v zahraničnej politike. Našim hlavným problémom je to, čo sa bude diať v EÚ," dodal s odkazom na tendencie viacrýchlostného vývoja v Európe. Slovensko pritom podľa neho musí byť v EÚ v centre diania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok