Rozpredáva Smer nemocnice Pente? Je to nezmysel, reagujú finančníci

TA3 SITA
13.3.2017 13:10

Predseda Smeru Robert Fico potichu a za nízku cenu rozpredáva slovenské nemocnice finančnej skupine Penta. Vyhlásil to predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík. Skupina Penta to označuje za nezmyselný útok.

Rozpredáva Smer nemocnice Pente? Je to nezmysel, reagujú finančníci
foto ilu TASR/Oliver Ondráš

Skupovanie zadĺžených nemocníc

Predseda Smeru-SD podľa Sulíka krátko po stretnutí opísanom v spise Gorila začal systematicky a vo veľkom rozsahu posúvať nemocnice Pente za netransparentných, pokútnych a nevýhodných podmienok. Podľa predstaviteľov SaS sa vybraná nemocnica zadlží, položí na kolená a potom za "euro" ponúkne Pente. Ako príklad SaS uvádza nemocnicu v Topoľčanoch. Podľa poslanca Jozefa Rajtára nemocnica produkuje ročný zisk 1,1 milióna eur.

Penta ju však dostala do prenájmu za 100-tisíc eur ročne. Ako Rajtár upozornil, pod topoľčiansku nemocnicu patrí aj nemocnica v Leviciach, tá však má ostať kraju. "Zatiaľ čo Fico rozpráva, že nepripustí zisk, že je proti finančným skupinám a proti Pente, v praxi robil opak. Nestaral sa, čo bude s pacientom, staral sa o to, aby odovzdal zdravotníctvo finančným skupinám," povedal Rajtár.

Podľa prepočtov SaS Penta vlastní 20 % slovenských nemocníc. Okrem toho má aj zdravotnú poisťovňu a sieť lekární. Podpredsedníčka SaS Lucia Nicholsonová to označila za konflikt záujmov. Penta sa podľa nej dostáva k dominantnému postaveniu v zdravotníctve. Nicholsonová sa tiež obáva oslabenia postavenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne, v súčasnosti najväčšej zdravotnej poisťovne. Podľa nej nie je náhodou, že správa o hroziacej strate VšZP unikla na verejnosť. Vypracovala ju spoločnosť Deloitte, ktorá je podľa Nicholsonovej previazaná s Pentou.

Investícia ako dlhodobý záväzok

Investičná skupina Penta označila vyhlásenia SaS za nezmyselný útok na jednu z mála pozitívnych a fungujúcich zmien v slovenskom zdravotníctve. Hovorca Penty Gabriel  Tóth v stanovisku uviedol, že investíciu do nemocníc vníma skupina ako dlhodobý záväzok radikálne zlepšiť ich fungovanie a kvalitu zdravotnej starostlivosti. "Od získania prvých nemocníc v roku 2011 investície do nich výrazne prevyšujú akýkoľvek zisk a idú vysoko nad jeho rámec," uviedol Tóth.

Porovnávať zisk jednotlivých nemocníc s výškou zaplateného prenájmu v situácii, keď investované prostriedky do nemocníc prekračujú zisk rádovo v desiatkach miliónov eur, je podľa neho absolútne zavádzajúce a hraničí s úmyselným klamstvom. V čase, keď Penta jednotlivé nemocnice získala do siete Svet zdravia, bola väčšina z nich v hlbokom úpadku, len ich kumulatívne záväzky po splatnosti dosahovali výšku 20,5 milióna eur.

"Od prebratia nemocníc v sieti Svet zdravia sme do nich investovali už viac ako 75 miliónov eur. Len za rok 2016 sme do celej siete investovali takmer 40 miliónov eur, pričom kumulatívna EBITDA -zisk pre zdanením dosiahla predbežne výšku 15,5 miliónov eur," pripomenul Tóth.

"Sme presvedčení, že súkromné investície sú nevyhnutné pre zlepšenie kvality slovenského zdravotníctva a že z nich profitujú najmä samotní pacienti. Je preto nepochopiteľné, že politická strana sídliaca v "Liberálnom dome", využíva tento príklad pozitívnej zmeny ako súčasť politického boja namiesto toho, aby si všímala obrovskú neefektivitu a plytvanie v nemocniciach vlastnených štátom," uzavrel Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok