Čistý deň obvinil politika z obťažovania, Kollár priznal kontakt

TA3 TASR
8.3.2017 15:23

Prekvapivú tému mala posledná tlačová beseda šéfky zariadenia Čistý deň v Galante, ktoré už dlhšie čelí kritike pre kauzu údajného zneužívania. Zuzana Miková Tománková na nej obvinila istého opozičného politika z nemorálnych kontaktov s jednou z mladých chovankýň. Na obvinenia reagoval tlačovou besedou Boris Kollár. Kontakt s dievčaťom priznal, všetko sa však údajne odohralo inak.

Je to opozičný politik

Jeden zo súčasných poslancov parlamentu mal prostredníctvom sociálnej siete pred niekoľkými rokmi kontaktovať maloletú klientku resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante a komunikovať s ňou lascívnym a chlípnym spôsobom, informovala spoluzakladateľka a manželka riaditeľa centra Zuzana Tománková Miková.

"Je to opozičný politik, chodiaci morálny imperatív," priblížila Tománková Miková s tým, že vo veci prebieha trestné konanie. Politik mal kontaktovať vtedy 15-ročné dievča, dnes už dospelú ženu, po tom, čo zavesilo fotografie "nezrelej ženskosti" na sociálnu sieť.

Tománková Miková poslancovi vyčíta tiež to, že dievčaťu nepomohol, keď ušlo z resocializačného centra, "bolo obmedzované na slobode a bola na ňom páchaná trestná činnosť". "Hoci mal informácie, kde sa nachádza, nekontaktoval ani nás, ani políciu, nikoho z tých, ktorí po ňom pátrali," uviedla Tománková Miková.     

Spoluzakladateľka Čistého dňa deklarovala, že polícia začala vyšetrovať prípad pred štyrmi mesiacmi, ona sama o tom vie o niečo dlhšie, priamo od poškodenej. To, že prípad oznamuje až teraz, vysvetlila neustálym politicky motivovaným obviňovaním praktík Čistého dňa, obvineniami z amorálnosti i zo strany tých, ktorí sa morálne nesprávajú.

Tománková Miková na tlačovej konferencii vyzvala poslanca, aby do dvoch týždňov dal súhlas so zverejnením komunikácie s dievčaťom na sociálnej sieti, prípadne vyvodil voči sebe konzekvencie a vzdal sa pôsobenia v politike. "Ak tak neurobí, budem hľadať konformné právne cesty, aby som jeho meno zverejnila," povedala. Zároveň vyzvala policajného riaditeľa, aby vyšetrovatelia v prípade zintenzívnili tempo, prípad sa dostal pod verejnú kontrolu.

Kollár pripustil, že koketoval

Na obvinenia Čistého dňa reagoval šéfa hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Neviem, či myslela moju osobu, ale keď vypukla kauza Čistý deň, tak ma kontaktovala osoba, s ktoru som v minulosti komunikoval na Facebooku," uviedol Kollár na tlačovej besede. Kollár vraj odmietol, aby prišiel do zariadenia a obhajoval ho. 

Pani riaditeľka Tománková klamala, dodal šéf hnutia s tým, že dievčina kontaktovala jeho a nie naopak. Vymenoval niekoľko dátumov, počas ktorých sa mu mala ozvať. Nikdy nedošlo ku stretnutiu, zdôraznil. Je pravda, že mám rád ženy, priznal Kollár a pripustil, že s tínedžerkou "koketovali". Podľa vlastných slov však jasne ukázal, ako riaditeľka Tománková zavádza.

Kollár na záver ukázal fotografiu, na ktorej mal byť podnikateľ Marián Kočner a exsiskár Peter Tóth spolu so šéfkou Čistého dňa. Mali vraj pripravovať diskreditačnú kampaň proti nemu. "Toto je presne hra Roberta Fica, Erika Tomáša, Maroša Kočnera a Petra Tótha cez pani Tománkovú," doplnil Kollár. Úrad vlády SR sa ohradil voči vťahovaniu Roberta Fica a Erika Tomáša do aktuálnej kauzy. "Vníma to ako zúfalú snahu o odpútanie pozornosti od podstaty problému, ktorou je podozrenie z nemorálneho konania voči mladistvej," uviedol v reakcii Úrad vlády s tým, že Kollár by sa mal viac sústrediť na vysvetlenie nevhodnej komunikácie s dievčaťom, ktoré sa liečilo z drogovej závislosti.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa_0a000002-19a3-f644.jpg

Mal by sa priznať a odísť

Opozičný poslanec, ktorý sa našiel v obvinení z amorálneho správania k 15-ročnej dievčine, by sa mal priznať a vzdať sa mandátu. Vyzýva ho k tomu opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. Líder Igor Matovič nenašiel v indíciách zverejnených spoluzakladateľkou centra Zuzanou Tománkovou Mikovou nikoho z jeho klubu.

"Obvinenie, ktoré zaznelo, je natoľko závažné, že vyzývam opozičného poslanca, ktorý bol obvinený z amorálneho spávania voči klientke, aby sa priznal. Nie je prejavom statočnosti vypisovať oplzlé správy drogovo závislej, ale priznať sa a vzdať sa mandátu. Ešte dnes nech sa prizná," vyhlásil Matovič na tlačovej konferencii v parlamente.

Opozícia poukazovala na pochybenia

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante sa dostalo do povedomia verejnosti obvinením zo sexuálneho zneužívania klientok centra a opakovaného zlyhávania v ochrane práv detí. Na tieto údajné pochybenia poukázali opoziční politici. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny začalo voči centru správne konanie, akreditačná komisia rezortu navrhovala zariadeniu zrušiť akreditáciu. Ministerstvo akreditáciu napokon centru ponechalo.      

Minister práce Ján Richter rozhodnutie odôvodnil tým, že neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície, uviedol Richter. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie. "Niektoré šetrenia však ešte prebiehajú, ak poukážu na závažné pochybenia, budeme operatívne konať," povedal Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok