Mečiar hovoril o Kováčových peniazoch, Bugár mu často vyčítal klamstvá

TA3 TASR
7.3.2017 23:20

Expremiér Vladimír Mečiar sa v TA3 stretol v ostrom súboji so šéfom Mostu-Híd Bélom Bugárom. Hovorili najmä o kontroverzných amnestiách, ale polemizovali aj o vražde Róberta Remiáša, či úlohe členov SIS v zavlečení prezidentovho syna. Bugár Mečiarovi neraz vyčítal, že nehovorí pravdu.

Mečiar: Nemám sa čoho báť

Bugár sa v diskusii vyjadril, že bude presviedčať svojich koaličných partnerov Smer-SD a SNS, aby podporili zrušenie Mečiarových amnestií. "Stačí desať hlasov a je deväťdesiatka. Budem presviedčať," povedal Bugár, ktorý vníma určité zmeny názorov na zrušenie amnestií v Smere-SD a silnejúcu spoločenskú objednávku. Mečiar trvá na nezrušiteľnosti amnestií, ktoré udelil v roku 1998 a týkajú sa prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS.

S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. "Ústavný súd povedal, že sú nezrušiteľné. Parlament nemá kompetenciu zrušiť amnestie," uviedol Mečiar, podľa ktorého by to mohlo skončiť na európskom súde. Sám by ale podanie nedal. "Nemusím, tu sú ľudia, ktorým záleží na právnom statuse tohto štátu," poznamenal. Bugár Mečiarovi oponoval, amnestie sa podľa neho dajú zrušiť, ale bývalý premiér sa toho bojí. "Vy sa máte čoho báť, preto to bránite," skonštatoval.

"Nemám sa čoho báť," vyhlásil Mečiar, podľa ktorého politici dnes hrajú o hlavu premiéra Roberta Fica a nie o jeho. "Mne sa nič nestane," poznamenal Mečiar. "Tu sa nehrá o hlavu pána Fica, ale o to, aby ľudia už konečne vedeli, čo sa stalo, aby sa to dostalo do histórie a aby sa o tom aj mladí mohli učiť, aby sa to už neopakovalo," zdôraznil Bugár. Myslí si, že zrušením by sa opäť spustilo vyšetrovanie a ukázalo by sa, kto bol do únosu a zrejme aj do Remiášovej vraždy zapojený.

Bugár vyzval Mečiara, aby sa ospravedlnil

Mečiar naďalej trvá na tom, že na zavlečení prezidentovho syna sa nepodieľala Slovenská informačná služba. Nevylučuje, že v SIS o tom niekto mohol vedieť. Mečiar zároveň v diskusii zaútočil tak na svedka únosu Oskara Fegyveresa, ako aj na zosnulého prezidenta SR Michala Kováča. Fegyveres podľa neho za obvinenie SIS z únosu dostal peniaze. Svoju angažovanosť na únose Mečiar naďalej odmieta, tvrdí, že o tom na rozdiel od prezidenta Kováča nevedel. "Vedel, kedy sa to stane, aj kto to urobí. Prezident vedel, čo sme my nevedeli a nekonal," tvrdil Mečiar.

"Nezmenili ste sa, na vašom mieste by som sa minimálne ospravedlnil. Hovoríte klamstvá," reagoval Bugár, ktorý sa zastal zosnulého prezidenta Kováča. Odmietol aj Mečiarovo vyjadrenie, že exprezident "ľúbil peniaze""Ak by to bolo tak, tak by sme mu nemuseli prispievať na liečenie. Keby ľúbil peniaze, nemá problém, ako ho nemáte vy," obrátil sa na Mečiara. Bugár je presvedčený o tom, že na únose mladého Kováča sa podieľala SIS.

Pripomenul, že všetko je zadokumentované v spise. Bugár opísal, ako autá blokovali cestu a ako sa menili "siskári", spomenul telefonáty. "Nehovorte mi, že sa to nestalo. Toto sa nedá vymyslieť, nedá sa vymyslieť telefónne číslo, ktorým Lexa ako riaditeľ SIS telefonoval. Prečo nepoviete, že už by bolo amnestie načase zrušiť, nech sa vyšetruje, keď sa nemáte čoho báť?" adresoval Bugár Mečiarovi. Šéf Mosta-Híd tvrdí, že orgán patriaci pod úrad vlády, pod predsedu vlády, teda SIS, zavliekla mladého Kováča do cudziny. Mečiar podľa jeho slov amnestoval 13 "siskárov", ktorí sa na tom podieľali. Expremiér to odmieta.

Bugár niekoľkokrát vyzval Mečiara, aby sa ospravedlnil aj matke zavraždeného Remiáša. "Nemyslíte si pán Mečiar, že by bolo zadosťučinenie ospravedlniť sa?" apeloval Bugár. "Za čo?" odvetil Mečiar. "Za to, čo sa stalo jej synovi. Bol zabitý. Ten výbuch bol narafičený," opakoval Bugár odvolávajúc sa na dôkazy, ktoré majú viesť aj k SIS. "Nezneužívajte tragédiu tohto mladého človeka. Neboli to štátne orgány," reagoval Mečiar, podľa ktorého bola Remiášova smrť vyšetrená, páchateľ je neznámy. "Ešte povedzte, že skutok sa nestal a mňa šľak trafí," poznamenal Bugár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok