Prokurátor Kováčik musí skončiť, tvrdí SaS. Žiada aj disciplinárku

TA3 TASR
24.2.2017 12:43

Dušan Kováčik by mal podľa SaS odstúpiť z funkcie špeciálneho prokurátora. Podľa sulíkovcov by sa k tejto výzve mal pripojiť aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý jeho "prácu viackrát kritizoval".

Prokurátor Kováčik musí skončiť, tvrdí SaS. Žiada aj disciplinárku
SITA/Robert Tappert

Žiadna obžaloba za osem rokov

O Kováčikovom pôsobení písal Denník N, podľa ktorého za osem rokov nepodal v 61 prípadoch ani jednu obžalobu. Podľa SaS je to nehorázne.

"Pán Čižnár vie iniciovať voči Dušanovi Kováčikovi disciplinárne konanie, žiadame od neho, aby to urobil," povedal na tlačovej konferencii Alojz Baránik. Iba tak sa dá podľa Baránika zistiť, či "obrana, ktorú Kováčik na svoju obhajobu používa, je oprávnená".

SaS si myslí, že ak sa na odchod Kováčika z funkcie vyvinie dostatočný tlak, špeciálny prokurátor by tomu mohol podľahnúť. "Tak, ako to bolo v prípade Jozefa Holjenčíka z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík.

Čísla sú vraj zmanipulované

Sulík si nevie predstaviť, že by Kováčik mal byť vo funkcii ešte nasledujúce roky. Ak Kováčik neodstúpi, je podľa Sulíka vhodné zamýšľať sa nad tým, ako zmeniť zákon, keďže "práve ten ho vo funkcii zabetónoval".

Hnutie OĽaNO-NOVA chce, aby sa na Kováčikovu činnosť bližšie pozrel parlamentný ústavnoprávny výbor. Má sľúbené podpisy piatich opozičných poslancov. SaS túto iniciatívu podporí. Prezentované čísla o Kováčikovej činnosti sú podľa Úradu špeciálnej prokuratúry manipulatívne prezentované.

Tohto názoru je aj policajný prezident Tibor Gašpar. Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že Kováčik postupoval a postupuje pri vybavovaní všetkých spisov zákonným spôsobom. Gašpar sa k tejto téme vyjadril na tlačovej konferencii. Komentovať "uvedené zavádzajúce a vymyslené či nepresné a pravdu ignorujúce vyjadrenia považuje za stratu času".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok