Minister Glváč vyzval velenie armády, aby hľadalo možnosti šetrenia

TASR
10.4.2012 16:37

Minister obrany Martin Glváč dnes prvýkrát rokoval s kompletným velením Ozbrojených síl SR. Hlavnou témou porady bolo aktuálne dianie v armáde. Veliteľov okrem iného vyzval, aby sa tiež pokúsili hľadať možnosti šetrenia vnútri ozbrojených síl.

Minister Glváč vyzval velenie armády, aby hľadalo možnosti šetrenia
SITA

"Slovenská republika potrebuje stabilné ozbrojené sily a šetrenie nesmie ovplyvniť ich kvalitu a výkon. Určite dôjde aj k legislatívnym zmenám týkajúcim sa podmienok služby profesionálnych vojakov, vojaci však musia cítiť istotu, keď nasadzujú život v prospech štátu," zdôraznil Glváč. Priestor na získanie zdrojov vidí minister napríklad v sprehľadnení štruktúry samotného ministerstva obrany, ale aj vo využívaní eurofondov.

V súvislosti s takmer úplne zastavenou modernizáciou ozbrojených síl minister povedal, že je dôležité obstarávať komodity, ktoré vojaci skutočne potrebujú. "Vo výberových komisiách musia mať vojaci väčšie zastúpenie. Je to logické a odborne nevyhnutné," konštatoval Glváč. Dodal, že od predsedu vlády dostal dôveru ako manažér a bude sa snažiť manažovať procesy v rezorte tak, aby vojaci mali k dispozícii to, čo potrebujú k plneniu ich poslania. "Finančné prostriedky preto musia ísť na konkrétne veci, ako obmenu výzbroje a na skvalitnenie výcviku," vyhlásil minister.

Všetky procesy musia byť podľa neho maximálne transparentné. Podľa ministra obrany ide o zásadné veci, ktoré bude konzultovať aj s prezidentom. "Moja komunikácia s hlavným veliteľom ozbrojených síl bude oveľa intenzívnejšia, než tomu bolo doposiaľ," poznamenal Glváč. V súvislosti s transparentnosťou výberových konaní chce v najbližšom čase iniciovať stretnutie so zástupcami Transparency International s cieľom dohodnúť sa na pravidlách informovania verejnosti o verejných súťažiach. "Daňoví poplatníci majú právo vedieť, akým spôsobom nakladáme s verejnými financiami," vysvetlil minister.

Na porade velenia armády sa zúčastnil aj náčelník generálneho štábu generálmajor Peter Vojtek. Za účasti veliteľov pozemných síl, vzdušných síl, síl výcviku a podpory prezentoval stav armády, jej poslanie, povinnosti a spôsobilosti. Okrem veliteľov operačných veliteľstiev na porade boli aj náčelníci jednotlivých štábov generálneho štábu, hlavný poddôstojník ozbrojených síl a riaditeľ Úradu hlavného lekára OS SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok