Jahnátek v TA3: Pán Holjenčík neuveriteľným spôsobom zneužil svoju moc

TA3 TASR
12.2.2017 14:04

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví urobil pri stanovovaní cien energií niekoľko neuveriteľných pochybení, vláda však nemohla urobiť nič. Uviedol to v relácii TA3 V politike Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) v diskusii s poslancami Janou Kiššovou (SaS), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Andrejom Hrnčiarom (Most-Híd).

Jahnátek v TA3: Pán Holjenčík neuveriteľným spôsobom zneužil svoju moc
SITA/Marko Erd

Vecné aj procesné pochybenia

"Holjenčík neuveriteľným spôsobom zneužil svoju moc," povedal Jahnátek. Regulačný úrad podľa neho urobil pochybenia vecné, ako aj procesné. "Dokonca by som povedal, že procesné pochybenia mali ešte zásadnejší význam ako vecné pochybenia," podčiarkol.

Z vecných pochybení podľa neho došlo k zmene štruktúry tvorby jednotlivých položiek, ktoré vstupujú do výslednej ceny energie pre zákazníka, hlavne, že sa na 80 % posilnila tzv. fixná zložka. "Fixná zložka v cene bola aj doteraz, ale nemala nikdy takúto váhu," upozornil Jahnátek.

"Druhá vecná chyba regulačného úradu bola, že zaviedol tzv. bulharskú konštantu, teda, že zaviedol fixný odpis, ktorý vznikol na základe precenenia majetku," poznamenal. ÚRSO zaviedol podľa neho tzv. precenený majetok, čím sa navýšila hodnota odpísaného majetku.

Nezákonné ceny energií

Dôležitejšie pochybenia ÚRSO sú podľa Jahnátka procesné pochybenia. "Keď vlani ÚRSO prišiel s návrhom cenovej vyhlášky pre rok 2017, ministerstvo hospodárstva, teda vláda, okamžite zareagovali a požadovali doplnenie jej ekonomických dopadov na obyvateľstvo, na odberateľov. ÚRSO vtedy konštatoval, že vyhláška nebude mať žiadny vplyv, čo rezortu hospodárstva nestačilo," dodal Jahnátek s tým, že ceny energií, ktoré boli úradom stanovené koncom minulého roka, sú nezákonné.

"My sme vlani na hroziace problémy upozorňovali, predseda ÚRSO nám odkazoval, že len politikárčime," pripomenula Kiššová. Spýtala sa, na čo sú nominanti štátu v orgánoch energetických spoločností, ak o hroziacich problémoch s cenami energií vedeli, ale nekonali. "Oni mali byť prví, ktorí mali kričať," povedala.

Holjenčíkova zodpovednosť

Podľa Hrnčiara predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) o zmätkoch s cenami energií jednoznačne nevedel, pretože nemohol reagovať tak, ako reagoval. Dozvedel sa o tom podľa Hrnčiarových slov na rokovaní so starostami a primátormi v Martine. "Bol som pri tom, keď telefonoval ihneď vtedajšiemu predsedovi ÚRSO, aj ministrovi hospodárstva a okamžite začala vláda konať," informoval Hrnčiar.

Podľa Matoviča sa celá koalícia snaží v súčasnosti "hodiť" celú vinu za zmätky okolo energií len na už odvolaného predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka. "Koncom novembra 2016 už bolo jasné, že budú problémy," povedal líder OĽaNO. Fico podľa neho však sedem týždňov neriešil nič. "Až ľudia ho porazili, spor nad Ficom vyhrali, dali ho na lopatky. Toto je veľké víťazstvo ľudí," dodal Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok