Český finančník Kellner má záujem o podiel v SPP

TASR
10.4.2012 15:44

Český finančník Peter Kellner potvrdil, že má záujem o získanie podielu v Slovenskom plynárskom priemysle (SPP). Najbohatší český investor a majiteľ spoločnosti PPF to uviedol v rozhovore pre český denník Mladá fronta DNES.

Český finančník Kellner má záujem o podiel v SPP
SITA

Hodnota investície sa pritom odhaduje asi na dve miliardy eur. Prípadná dohoda je ale podľaKellnera zatiaľ ďaleko, na rade sú teraz rokovania s predávajúcimi spoločnosťami E.ON Ruhrgas a Gaz de France Suez.
Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) však v rozhovore pre TASR uviedol, že ak by mal štát k dispozícii toľko peňazí, koľko bude hodnota 49 % akcií SPP, tak by ho kúpil naspäť do vlastníctva štátu. Reagoval tak na informácie, podľa ktorých zahraniční vlastníci 49 % akcií v SPP Gaz de France a E.ON už dlhšie uvažujú o predaji celého alebo časti svojho podielu.

"Budeme veľmi tvrdo pripomínať, že ak sa predá tých 49 %, môže nastať zmena v tom, že už nebudú mať manažérsku kontrolu v predstavenstve. Ak to chcú, nech to urobia, ale potom si budeme nárokovať väčšinu v predstavenstve a v tom okamihu prechádza kontrola nad SPP opäť do rúk štátu bez toho, aby sme museli kupovať 49 % akcií SPP," dodal Fico.
SPP bol sprivatizovaný v roku 2002 a kúpna cena vtedy predstavovala 130 miliárd slovenských korún (4,32 miliardy eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok