Rating Slovenska je na úrovni A+, očakáva sa zvýšenie investícií

TA3 TASR
11.2.2017 00:30

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom. V SR očakáva rýchly ekonomický rast, viac investícií a pokles verejného dlhu. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR.

Rating Slovenska je na úrovni A+, očakáva sa zvýšenie investícií
SITA/Martin Havran

Rýchlejší ekonomický rast

Agentúra vo svojej správe vyzdvihuje rýchlejší ekonomický rast Slovenska v porovnaní s inými vyspelými krajinami. V tomto roku by mala naša ekonomika podľa odhadov Fitch rásť o 3,3 % a v roku 2018 na úrovni 3,5 %. Takémuto rýchlemu rastu bude napomáhať aj zvyšujúca sa spotreba domácností a pozitívny vývoj na trhu práce.

V tomto roku by sa podľa agentúry mali opäť zvýšiť investície vďaka prostriedkom z fondov EÚ a pokračujúcim súkromným investíciám do automobilového priemyslu. Tie by mali do roku 2020 zvýšiť celkovú výrobnú kapacitu áut na Slovensku približne o 150.000 kusov ročne.

Popísali problémy

V dlhodobom horizonte prognózuje Fitch pokles verejného dlhu SR na úroveň 44 % hrubého domáceho produktu v roku 2026. Slovenský bankový sektor zostáva stabilný a podiel problémových úverov sa medziročne znížil zo 4,8 % v roku 2015 na 4,3 % v roku 2016.

Medzi hlavné problémy našej ekonomiky patrí podľa agentúry slabá infraštruktúra na strednom a východnom Slovensku a pretrvávajúca nezamestnanosť medzi marginalizovanými komunitami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok