Separatistického politika prišli na súd podporiť tisícky Kataláncov

TA3 TASR
6.2.2017 12:51

Tisícky ľudí zaplnili ulice pre súdom v španielskej Barcelone. Vyjadrili tak svoju podporu expremiérovi Katalánska Arturovi Masovi, s ktorým sa začal súd. Obvinený je z usporiadania referenda o nezávislosti v roku 2014, napriek zákazu vydanému španielskym ústavným súdom.

Spolu s Masom sa pred súd postavili aj dve regionálne političky - Joana Ortegová a Irene Rigauová. V prípade dokázania viny hrozí Masovi až desaťročný zákaz výkonu verejnej funkcie. Pred katalánskym najvyšším súdom bude čeliť obvineniu, že umožnil konanie nezáväzného referenda o nezávislosti Katalánska.

V roku 2014 španielsky ústavný súd na podnet vlády v Madride zakázal právne záväzné referendum o nezávislosti
Katalánska. Zdôvodnil to tým, že predmetom plebiscitu je otázka celistvosti krajiny, ktorá nespadá do kompetencie regionálnej vlády.

Namiesto toho sa v novembri 2014 konalo symbolické referendum, v ktorom sa viac ako 80 percent zúčastnených vyslovilo za nezávislosť
Katalánska. Hlasovalo v ňom však iba 2,3 milióna z takmer siedmich miliónov oprávnených voličov. Regionálny parlament v Barcelone sa v októbri vyslovil za to, aby sa najneskôr do septembra 2017 konalo právne záväzné referendum o odtrhnutí Katalánska od Španielska. Aj proti tomuto zámeru sa v polovici decembra postavil španielsky ústavný súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok