Líbya je pre Európu kľúčová. Únia chce vyčleniť stámilióny na spoločné projekty

TA3 TASR
3.2.2017 07:37

Stabilizácia Líbye je teraz dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, zhodli sa v súvislosti s problémom migrácie prezidenti a premiéri krajín Európskej únie na svojom neformálnom summite na Malte.

Chcú podporiť návrat migrantov

Európska únia je pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou v snahe obmedziť migračnú vlnu z Afriky do Európy. Na neformálnom summite EÚ vo Vallette sa na tom dohodli predstavitelia členských štátov Únie.

Plán krátkodobých opatrení zahŕňa pomoc líbyjským orgánom najmä pri modernizácii líbyjskej pobrežnej stráže a pri vytváraní bezpečných utečeneckých táborov na území Líbye. Podľa agentúry DPA sa lídri EÚ zhodli na podpore dobrovoľnej repatriácie migrantov, ktorí sú ochotní sa vrátiť z Európy do svojich domovských krajín. Chcú tiež spolupracovať so susedmi Líbye v záujme lepšej kontroly jej teritoriálnych vôd.

V spoločnom vyhlásení z Malty sa uvádza, že EÚ je pripravená vyčleniť 200 miliónov eur na spoločné projekty s Líbyou, najmä však na opatrenia obsiahnuté v schválenom akčnom pláne.

Spoločná námorná misia

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž podľa vlastných slov nepovolí lodiam námornej misie EÚ vstup do výsostných líbyjských vôd; vie si však predstaviť spoločné velenie námornej misie zameranej na záchranu utečencov a na boj proti pašerákom ľudí. Od EÚ pritom požaduje pomoc pri modernizácii líbyjskej flotily a ekonomickú podporu.

Agentúra DPA pripomenula, že bývalý líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí viedol voči EÚ v otázke migrácie "politiku vydierania", keď od Európy žiadal peniaze, aby zabránil prechodu migrantov zo subsaharskej Afriky do krajín EÚ. Po Kaddáfího odstránení v roku 2011 sa Líbya zmietaná anarchiou stala zhromaždiskom pre nelegálnych afrických migrantov, ktorí sa za pomoci pašerákov snažia dostať do Európy.

Migranti sa vydávajú na plavbu z Líbye na lodiach a člnoch, ktoré sú zväčša preťažené a v zlom technickom stave, čo prispieva k vysokému počtu obetí. Vlani počas plavby cez Stredozemné more zahynulo okolo 5000 utečencov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok