Slovensko zasiahla vlna fašizmu, bojovať s ním bude nová jednotka

TA3 TASR
1.2.2017 11:12

Slovensko podcenilo novú vlnu fašizmu a extrémizmu. Sociálne siete sú bez pravidiel a zodpovednosti, mnohokrát sa tam objavujú informácie nezlučiteľné s podstatou tohto štátu. Uviedol to premiér Robert Fico, ktorý predstavil novú policajnú jednotku, ktorá s týmto fenoménom bude bojovať.

Kaliňák: Sú elitou

"Reagovať na to slovne nestačí, treba aj represie," povedal Fico na tlačovej konferencii. Fico predstavil verejnosti skupinu policajtov, ktorí budú pracovať na problematike extrémizmu a terorizmu v takzvanej Národnej jednotke boja proti terorizmu a extrémizmu, ktorá patrí pod Národnú kriminálnu agentúru.

Vznikla dnešným dňom. Bude sa zaoberať trestnými činmi terorizmu a extrémizmu a trestnými činmi súvisiacimi s ich financovaním. Ide o vyše 100 príslušníkov polície. Minister vnútra Robert Kaliňák ich nazval elitnou jednotkou Policajného zboru. Štát im podľa neho vytvorí podmienky na "nerušenú prácu". Verí, že ich výsledky budú vynikajúce.

img-7565_0a000002-b427-dffc.jpg

Reakcia na spoločenskú požiadavku

Vznik spomínanej jednotky je podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara reakcia na spoločenskú požiadavku. Chce im vytvoriť materiálne aj personálne podmienky. Vyzval generálnu prokuratúru, aby začali boj proti terorizmu a extrémizmu viesť spoločne.

"Pretože tu máme problém s aplikačnou praxou, treba nastaviť nové pravidlá, ako vykladať niektoré prejavy, ktoré už možno nazvať extrémistickými," povedal Gašpar.     

Fico, Kaliňák i Gašpar poďakovali NAKA za doterajšiu prácu. Mnohokrát vo svojej práci podľa nich riskovali život. Extrémizmus treba podľa Fica principiálne odmietnuť. Spochybňovanie holokaustu či "velebenie ľudí uznávajúcich fašistov" nemá podľa neho nič spoločné s demokratickým štátom.

"Fašizmus má svojich pohrobkov aj dnes, vidíme ľudí, čo sa pohybujú vo vlakoch v zelených tričkách hovoriacich o poriadku, pritom iba šíria ideológiu, vďaka ktorej boli vyvraždené mnohé slovenské dediny," zopakoval opäť premiér. Nik podľa neho tiež nepredpokladal, že po regionálnych úradoch sa budú holohlaví muži zdraviť "na stráž". Treba to podľa neho zastaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok