Na Cypre majú nezvyčajný problém, situácia sa stala nekontrolovateľnou

TA3 ČTK
26.1.2017 10:07

Rímska cisárovná nechala podľa legendy na Cyprus priviezť mačky, aby ostrov zbavili hadov. O mnoho storočí neskôr sa tu mačacia populácia rozrástla do takej miery, že sa stala nekontrolovateľnou.

Na Cypre majú nezvyčajný problém, situácia sa stala nekontrolovateľnou
ČTK/AP/Marko Drobnjakovic

Niečo sa musí zmeniť

Keď vláda pred piatimi rokmi pre úsporné opatrenia zastavila program sterilizácie, začali mnohí dobrovoľníci po celom stredomorskom ostrove na vlastné náklady stovky mačiek kŕmiť. V mačacom parku pri Pafose na juhozápade Cypru britskí dobrovoľníci uvádzajú, že na kŕmenie pre mačky mesačne vynakladajú okolo 2100 eur. Tento útulok prekročil vlani na jeseň svoju kapacitu, uvádza jeho zakladateľka Dawn Footeová.

"Niečo sa musí zmeniť. Do dvoch rokov už na to náš útulok nestačí," zdôrazňuje. Šéf cyperskej asociácie na ochranu mačiek Dinos Agiomamitis upozorňuje, že na ostrove s miliónom obyvateľov žijú státisíce mačiek. Jedna mačka ročne privedie na svet asi osem mačiatok, a preto je program sterilizácie nevyhnutný. V roku 2011, keď štát začal obmedzovať výdavky tvárou v tvár vážnej finančnej kríze, takisto zrušil program sterilizácie 1700 mačiek, na ktorý bolo vyčlenených 50.000 eur, uvádza Dinos Agiomamitis.

"V posledných piatich rokoch sa nič nedialo. Predstavte si, koľko za tú dobu prišlo na svet ďalších mačiek! dodáva. Peniaze určené na veterinárne služby sa po zrušení programu sterilizácie mačiek sústreďujú na problémy, ktoré majú vplyv na ekonomiku krajiny, ako sú choroby postihujúce dobytok. Aby asociácie pomohla Cyperčanom postihnutých krízou, poskytuje zľavy na sterilizáciu u partnerských veterinárov. Pomáha tiež úradom chytať nesterilizované mačky.

Čaká, až mačka vstúpi do pasce

Pod pomarančovníkom sa preťahuje elegantná čiernobiela mačka priamo pred dvierkami do kovovej klietky. "Ak budete vo svojej štvrti kŕmiť desať mačiek a nesterilizujete ich, čoskoro tam budete mať desiatky ďalších," varuje Agiomamitis a trpezlivo čaká, až mačka vstúpi do pasce. Klietku odnesie do dodávky, kde už má sedem ďalších mačiek, ktoré odvezie k veterinárovi.

V centre Nikózie sa mnoho mačiek túla uličkami a okolo reštaurácií. Turisti často odháňajú tie, ktoré sa priblížili nebezpečne k ich tanieri. Mýtus o cisárovnej Helene je na Cypre rozšírený, ale francúzsky archeozoolog Jean-Denis Vigne zdôrazňuje, že tú mačky boli už oveľa skôr. Vykopávky neolitických osád, kde boli nájdené pozostatky mačiek, podľa neho ukazujú, že tieto zvieratá tu boli domestikované už niekoľko tisíc rokov pred Kristom. Najstaršie pozostatky mačiek boli objavené v roku 2013 v obci Klimonas neďaleko Limassole na juhu ostrova a pochádzajú z doby 9000 až 8600 rokov pred Kristom, uvádza Vigne.

"Mačky boli privezené na Cyprus, aby lovili myši," hovorí. Vzhľadom na to, že nový program sterilizácie je v nedohľadne, rozhodli sa Cyperčania starať sa o mačky sami. Dinos Agiomamitis a jeho manželka hovoria, že každý deň pred odchodom do práce nakŕmia až 150 mačiek. Agiomamitis, ktorý pracuje ako architekt, uvádza, že mesačne na kŕmenie pre mačky vydajú 600 až 700 eur. Za úsvitu vstupuje Agiomamitis vyzbrojený čelné lampičkou na cintorín a pokladá tú na zem päť tanierov plných kŕmenie.

Témy: Cyprus
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok