Celú našu protikorupčnú legislatívu skontrolujú zo zahraničia

TA3 TASR SITA
16.1.2017 15:14

Robert Fico v Paríži na stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Angelom Gurríom dohodol, že táto organizácia na Slovensku uskutoční audit celej protikorupčnej legislatívy.

Zistia účinnosť aj štandardnosť

„Ja ako predseda vlády SR chcem objektívny audit protikorupčnej legislatívy na Slovensku. Nebudú to ani novinári, ani opoziční lídri, ktorí budú hovoriť, že toto je zlé a toto je dobré. Na to sú určené medzinárodné organizácie, aby sme spolupracovali v tejto oblasti,“ zdôraznil na brífingu vo francúzskej metropole Fico.     

Audit protikorupčnej legislatívy by mal predovšetkým zistiť, či je účinná, štandardná a či v niektorých momentoch nie je prekážkou v podnikaní alebo v hospodárskom raste. „Sme absolútne presvedčení, že OECD sa k tejto téme postaví úplne objektívne,“ dodal šéf slovenskej exekutívy.     

Od dnešného dňa začínajú podľa jeho slov pracovať tímy na úrovni predsedu vlády aj generálneho tajomníka OECD na takzvanej ostrej zmluve. Čiže na nastavení časového harmonogramu obsahu tohto auditu aj jeho financovania.

„Som presvedčený, že v krátkom čase môžeme dospieť k výsledkom tohto auditu, ktorý potom s plnou vážnosťou prenesieme do nášho legislatívneho života a do všetkých oblastí, ktoré sa týkajú boja proti netransparentnému správaniu a proti korupcii," doplnil Fico.

Nechce Slovensku hovoriť, čo má robiť

Gurría zdôraznil, že OECD nechce Slovensku hovoriť, čo má robiť, ich cieľom je poskytnúť tie najlepšie skúsenosti zo sveta. Vďaka tomu môže Slovensko posúdiť, či je potrebné upraviť alebo meniť pravidlá. „Bude to na vás, na slovenskom parlamente a slovenskej spoločnosti, ako sa rozhodne v praxi realizovať opatrenia, ktoré budú viesť k boju proti korupcii,“ avizoval.     

Obaja predstavitelia dnes zároveň podpísali Memorandum o porozumení k posilneniu spolupráce v oblasti boja proti korupcii. Fico tiež v Paríži vystúpil s príhovorom v Rade OECD. Témou jeho vystúpenia bol ekonomický vývoj Slovenska, zhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2016, ako aj prezentácia cieľov a aktivít Slovenska do nadchádzajúceho obdobia.     

Rada OECD je najvyšším rozhodovacím orgánom tejto medzinárodnej organizácie, ktorá v súčasnosti združuje 35 štátov. Predseda vlády sa vráti do vlasti dnes v podvečerných hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok