Kotlebovmu poslancovi prekáža židovský pôvod ocenených osobností

TA3 ČTK TASR
12.1.2017 16:13

Židia a slniečkári prekážajú poslancovi kotlebovcov medzi ľuďmi, ktorých ocenil Andrej Kiska. Stanislav Mizík kritizoval prezidenta za udelenie vysokých štátnych vyznamenaní viacerým osobnostiam, a to vrátane režiséra Juraja Herza či hudobníka Michaela Kocába. Lucia Žitňanská vyjadrenia poslanca odsúdila.

Kotlebovmu poslancovi prekáža židovský pôvod ocenených osobností
SITA/Marko Erd

Pohoda ako zvrátený festival

Mizík na sociálnej sieti okrem iného napísal, že Kiska "Rád Bieleho dvojkríža II. triedy udelil českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi a tiež Michaelovi Kocábovi - slniečkarovi, ochrancovi cigáňov, moslimov, ktorý vrieskal pri besede na Alexandra Dubčeka: '...to by tak bolo, aby bol Slovák prezidentom'."

lsns_0a000002-96d6-d855.jpg

Židovský pôvod Mizík spomenul aj u ďalších dvoch vyznamenaných vrátane Evy Mosnákovej, ktorá prežila holokaust. Iného oceneného, Michala Kaščáka, zasa poslanec označil za organizátora "zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkarstvo a 'zlé jazyky' tvrdia, že sa tam zhromažďujú 'huliči' trávy a iných drog."

Pohoda je náš najväčší hudobný festival s kapacitou okolo 30.000 návštevníkov, ktorého vlaňajší ročník bol vypredaný. Kiska odovzdal štátne vyznamenania v pondelok dvadsiatim osobnostiam pri príležitosti výročia vzniku samostatného Slovenska.

Žitňanská skritizovala Mizíka

Výroky poslanca ĽSNS odsúdila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať. Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné," uviedla Žitňanská.

Mizíkovi hrozí pokuta za jeho predchádzajúce výroky v rokovacej sále, kde okrem iného označil islam za satanské, pedofilné dielo diabla. ĽSNS pod vedením predsedu Banskobystrického kraja a organizátora skorších protirómskych pochodov Mariana Kotlebu sa netají svojimi sympatiami k vojnovému slovenskému štátu, z ktorého územia bolo deportovaných asi 70.000 Židov do koncentračných a vyhladzovacích táborov.

Vládna koalícia má podľa šéfa SNS Andreja Danka jasný postoj k obetiam holokaustu, k prejavom xenofóbie, rasizmu a k iným prejavom intolerancie. "Absolútne odsudzujeme takéto prejavy," zdôraznil Danko s tým, že sa nimi bude koalícia zaoberať a pokiaľ v nich budú poslanci pokračovať, prídu disciplinárne konania.

"Budeme sa tým vážne zaoberať. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, neostane nitka suchá na ĽSNS," reagoval Danko na vyjadrenia Mizíka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok