Nemecká ekonomika vlani stúpla o 1,9 %, Britská zrejme o 2 %

TASR TA3
12.1.2017 13:07

Nemeckej i Britskej ekonomike sa uplynulý rok mimoriadne darilo. Nemecko malo navyše podľa výpočtu štatistikov v roku 2016 opäť vyššie príjmy než výdavky.

Nízke úrokové sadzby

Tempo rastu nemeckej ekonomiky sa vlani zrýchlilo. Hrubý domáci produkt v roku 2016 stúpol o 1,9 %, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom prvom odhade. Rast najväčšej európskej ekonomiky sa tak opäť zvýšil po relatívne silných predchádzajúcich dvoch rokoch, keď HDP stúpol o 1,7 %, respektíve o 1,6 %. Nemeckí ekonómovia a medzinárodné organizácie prognózovali za vlaňajšok nárast o 1,7 % až 1,9 %.

Nemecko malo navyše podľa výpočtu štatistikov v roku 2016 opäť vyššie príjmy než výdavky. Prebytok rozpočtu federácie, spolkových krajín, samospráv a sociálnych poisťovní celkovo dosiahol 0,6 % HDP po 0,7 % HDP v roku 2015 a 0,3 % HDP v roku 2014. Nemecko naposledy zaznamenalo miniatúrny deficit v roku 2012.

Ekonómovia počítali v uplynulom roku s prebytok na úrovni 0,5 % HDP, a to aj napriek tomu, že štát musel zvýšiť výdavky z dôvodu vysokej imigrácie. To však zjavne viac než vykompenzoval rast ekonomiky a nízke úrokové sadzby.

Nevyvážený rast

Britská ekonomika si na konci roka udržala tempo svojho rastu, uviedol národný inštitút pre hospodársky a sociálny výskum NIESR. Hrubý domáci produkt sa podľa inštitútu v poslednom kvartáli vlaňajška zvýšil o 0,5 %, rovnako ako počas troch mesiacov skončených v novembri. Za celý rok 2016 britský HDP stúpol o 2 % po 2,2-% náraste v roku 2015, odhaduje NIESR.

Vlaňajší rast ekonomiky bol nevyvážený, keď vysoké spotrebiteľské výdavky kompenzovali slabosť v ostatých oblastiach, uviedol predstaviteľ NIESR James Warren. Upozornil na to, že spotrebitelia sa budú musieť tento rok vyrovnávať s výraznými negatívnymi vplyvmi, ako je napríklad zvýšenie inflácie spôsobené znehodnotením libry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok