Obama sa rozlúčil posledným prejavom, Rusko a Čínu označil za súperov

TA3 TASR
11.1.2017 06:25

Americký prezident Barack Obama predniesol rozlúčkový prejav, ktorým zhodnotil svoje pôsobenie v úrade. Podujatie sa konalo v chicagskom kongresovom stredisku McCormick Place, kde Obama predniesol prejav aj po svojom volebnom víťazstve nad Mittom Romneym v roku 2012.

Lepšia Amerika

Na rozdiel od svojich predchodcov, ktorí sa oficiálne rozlúčili v Bielom dome, dosluhujúci prezident sa podľa vlastných slov chcel vrátiť tam, kde sa to preňho i jeho manželku Michelle "celé začalo". Obamova cesta do Chicaga bola jeho poslednou v prezidentskom úrade a 445. na palube Air Force One.

Obama pred publikom, ktoré tvorilo vyše 20.000 ľudí, vyhlásil, že "Amerika je v takmer každom ohľade lepšia a silnejšia ako pred ôsmimi rokmi". Obyvateľov krajiny zo všetkých prostredí požiadal, aby zvažovali veci z pohľadu iných ľudí.

Nerovnosť medzi ľuďmi

"Musíme si vzájomne venovať pozornosť a počúvať jeden druhého," vyzval odchádzajúci prezident. Rozlúčková reč bola adresovaná každému Američanovi vrátane stúpencov novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v novembrových voľbách porazil demokratku Hillary Clintonovú.

Obama zdôraznil, že aj napriek nevraživej predvolebnej kampani je hladké odovzdanie moci "charakteristickým znakom" americkej demokracie. V krajine podľa neho pretrváva nerovnosť medzi ľuďmi. V zahraničnopolitickej pasáži označil Rusko a Čínu za súperov.

Tri hrozby pre demokraciu

Obama načrtol tri hlavné javy, ktoré ohrozujú americkú demokraciu: ekonomickú nerovnosť, rasové rozdiely a ústup rozličných častí spoločnosti do "bublín", kde sa názory nezakladajú na "všeobecnom východisku faktov".

Obama ďalej uviedol, že mladí Američania - vrátane tých, ktorí sa podieľali na jeho predvolebných kampaniach a ktorí veria v "spravodlivú, slušnú a inkluzívnu Ameriku" - v ňom vyvolávajú ešte optimistickejší pocit než na začiatku. "Dnes večer je rad na mne, aby som sa poďakoval. Učil som sa od vás každý deň. Učinili ste ma lepším prezidentom a lepším človekom," vyhlásil pred vyše 20-tisícovým publikom, v ktorom bola jeho manželka Michelle a staršia dcéra Malia.

 

Najväčšie úspechy

Za najväčšie úspechy svojej osemročnej vlády označil hospodársky rast USA, legalizáciu sobášov osôb rovnakého pohlavia, vylepšenie dlhodobo naštrbených diplomatických vzťahov s Kubou či podpísanie jadrovej dohody s Iránom.

Obama varoval pred politickou polarizáciou americkej spoločnosti. Potenciál USA sa prejaví vtedy, ak bude fungovať demokracia a ľudia bez ohľadu na politickú príslušnosť prispejú k dosiahnutiu spoločných cieľov. Obama označil za svoju najlepšiu voľbu výber Joea Bidena za viceprezidenta. Vo svojom prejave sa však vyhol priamej kritike novozvoleného Donalda Trumpa.

Prezident zožal potlesk a osobne sa zvítal s mnohými obyvateľmi Chicaga, kde kedysi odštartoval svoju politickú kariéru, s členmi kabinetu, personálom Bieleho domu, ako aj činiteľmi Demokratickej strany. Obamu v čase odchodu z najvyššieho štátneho postu vníma pozitívne 57 percent Američanov, vyplýva z prieskumu organizácie NORC. Podobnú podporu mal v čase svojho odchodu i bývalý prezident USA Bill Clinton.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok