Kiska udelil viacerým osobnostiam štátne vyznamenania

TA3 TASR
9.1.2017 19:40

Štátne vyznamenania udelil prezident SR Andrej Kiska 20 osobnostiam pri príležitosti štátneho sviatku Dňa vzniku Slovenskej republiky. Slávnostný akt sa odohral v Rytierskej sieni Bratislavského hradu.

Históriu nepotrebujeme prifarbovať

Najmä v súčasnej nepokojnej dobe silných slov a rýchlych úsudkov považuje Kiska za životný záujem pre ďalšie slobodné, demokratické a občianske smerovanie našej spoločnosti, aby sme oceňovali a počúvali tých, ktorí strážia a kultivujú našu spoločnú pamäť.

"Aby sme sa nestali opäť raz obeťami nenávisti či nevedomými nástrojmi starého zla v novom šate. Toho zla a tej nenávisti, ktoré sme za cenu veľkých obetí a nesmierneho utrpenia už raz porazili," vyhlásil.
Prezident je presvedčený, že pravdu o našej histórii nepotrebujeme ideologicky prifarbovať. "Ale musíme jej rozumieť a musíme sa z nej poučiť. O to viac, že každoročne, aj tento rok, ešte stále oceňujeme hrdinov, ktorí sa démonom minulosti dokázali vzoprieť. Je našou povinnosťou nepremárniť šancu na dobrý život, ktorú sme vďaka ich odvahe dostali," apeloval.

Za veľkú česť označil možnosť oceniť aj mimoriadne zásluhy o rozvoj práva. "V každodennom zápase o spravodlivosť, ktorá je základným kameňom dobrého fungovania každého ľudského spoločenstva, je dôležité povzbudzovať tých, ktorí sú nielen profesionálnymi, ale aj morálnymi autoritami slovenskej justície. Autoritami, ktoré nám ukazujú, že chrániť a rozvíjať vládu zákona si vyžaduje spojiť hlbokú znalosť práva s hlbokou pokorou k moci práva a k autorite, ktorú dal právu demokratický štát," povedal s tým, že oceňuje aj zvedavosť, túžbu po poznaní, ktorá umožňuje posúvať hranice ľudskej tvorivosti a vynaliezavosti nevídaným tempom a nečakaným smerom.

Vyznamenaní Herz či Kocáb

Štátne vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža II. triedy udelil prezident Jurajovi Herzovi za dlhoročné mimoriadne zásluhy v oblasti kultúry, filmového umenia a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí a Michaelovi Kocábovi za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj vzťahov medzi Českou republikou a Slovenskou republikou a o posilnenie postavenia SR v medzinárodných vzťahoch.

Radom Ľudovíta Štúra I. triedy vyznamenal prezident Ivana Kamenca za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj historických vied, Ivana Trimaja za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj práva, Jána Langoša in memoriam za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a za zachovávanie pamäti národa a Zoru Jesenskú in memoriam za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj prekladateľskej činnosti.

Vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy bolo udelené Eve Mosnákovej za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd, Dobroslavovi Pustajovi in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a ochranu ľudských práv a slobôd, Michalovi Kaščákovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj kultúry.

Alexandre Krskovej za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj práva a právnej etiky, Tomášovi Janovicovi za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj literatúry a audiovizuálnej tvorby a Martinovi Hubovi za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj divadelného a filmového umenia.

Kukura a Filan sa do zoznamu nedostali

Pribinov kríž I. triedy Kiska udelil Jurajovi Hromkovičovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy, výskumu a techniky a Jaroslavovi Krajčovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti práva.

Štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy bolo udelené Zite Furkovej za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a divadelného umenia, Daniele Šilanovej in memoriam za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti publicistiky a divadelného umenia, Ladislavovi Kováčovi za dlhoročné mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti výchovy a vzdelávania, Ilone Németh za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti výtvarného umenia, Márii Macikovej za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti poľnohospodárstva a vinárstva a Augustínovi Maťovčíkovi za dlhoročné mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti biografie a bibliografie.

Do zoznamu ocenených sa napokon nedostali spisovateľ a textár Boris Filan ani herec Juraj Kukura. Oboch navrhla ešte v novembri 2016 vyznamenať vláda SR. Kancelária prezidenta v tejto súvislosti upozornila, že komisia na posudzovanie podnetov na predloženie návrhov na udelenie štátnych vyznamenaní, v ktorej sedia zástupcovia rôznych inštitúcií, dostala v tomto roku 61 návrhov na udelenie štátneho vyznamenania.

"Podľa zákona môžu štátne inštitúcie alebo právnické osoby posielať návrhy do 31. mája daného kalendárneho roku," uviedla kancelária s tým, že rozhodnutie udeliť štátne vyznamenanie je vo výlučnej kompetencii prezidenta.

Kompetencia hlavy štátu

Aj ministerstvo kultúry konštatovalo, že udeľovanie štátnych vyznamenaní patrí do výlučnej kompetencie hlavy štátu, ktorá o konkrétnych menách rozhoduje na základe odporúčania komisie. "A práve táto prezidentova komisia, nie ministerstvo kultúry, ešte vo februári 2016 zo štyroch návrhov ministerstva odporučila udeliť štátne vyznamenanie práve Borisovi Filanovi a Jurajovi Kukurovi. K návrhu štyroch mien pristúpilo ministerstvo kultúry ešte v máji 2015 po výzve z prezidentskej kancelárie," reagoval rezort.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady a kríže. Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok