PR správa

Stolné lampy majú už viac ako sto rokov

PR
30.1.2017 01:00

Máloktorý úžitkový predmet, azda okrem stoličky, sa stal medzi dizajnérmi taký kultový, ako stolná lampa. Praktický výtvor, ktorý často bezmyšlienkovito zapíname aj vypíname, má vo svete dizajnu výnimočné postavenie. Elektrické stolné lampy osvetľujú stoly už viac ako sto rokov.

Stolné lampy majú už viac ako sto rokov

Pracovňa bez stolnej lampy? Vylúčené

Mnohí z nás si bez stolnej lampy nevedia predstaviť svoj pracovný deň. Okrem toho, že plní svoju praktickú funkciu, dotvára atmosféru kancelárie a pracovného prostredia. Často sa jedná o výnimočný dizajnérsky kúsok, ktorý dokáže v kreatívnej mysli spustiť prúdy inšpirácie. Azda najslávnejšia stolná lampa, smaragdovo zelená lampa Emeralite, je na trhu už viac ako sto rokov. Asi každému je známa z filmov, kde mala svoje nenahraditeľné miesto v knižniciach a kanceláriách. Firma J. Schreiber & Neffen ich v moravskom mestečku Rapotín vyrábala od roku 1909.

Pri dnešných pracovných stolných lampách sa fantázii rozhodne medze nekladú. Využívajú sa rôzne materiály, veľkosti, farby a tvary. Dôležité je, aby sa uhol ich osvetlenia dal nastaviť podľa potreby. Niektoré sofistikovanejšie stolné lampy poskytujú aj možnosť nastavenia intenzity osvetlenia.

Aj oddych si treba osvetliť

Stolné lampy sa nevyužívajú iba na prácu. Dizajn niektorých je taký prepracovaný, že sa dajú využiť aj ako dekorácia a ich funkčná vlastnosť je až druhoradá. Stolné lampy na nočných stolíkoch vedľa postele na prácu taktiež často nevyužívame. Dopĺňajú interiér spálne, poskytujú svetlo na večerné čítanie alebo iný oddych. A keďže hovoríme o spálni, žiarovka je často krytá tienidlom, aby stolná lampa vrhala pritlmené, intímne osvetlenie vhodné na odpočinok.

Dá sa očakávať, že aj v druhom storočí svojej existencie budú stolné lampy dostávať nové, minimalistické, alebo naopak, extravagantné tvary v rukách svetových dizajnérov. E-shop profisvietidla.sk poskytujú široký výber stolných, ale aj iných lámp, z ktorého si vyberie každý. Či už na prácu, dekoráciu alebo odpočinok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok