Mrazy prekonali rekord, teplota klesla pod -35 stupňov

TA3 SHMÚ TASR SITA
9.1.2017 10:25

Teploty najmä na severnom Slovensku boli najnižšie za dlhé roky. V Oravskej Lesnej bolo menej ako -35 stupňov Celzia, na Lomnickom štíte bolo najchladnejšie za posledných 30 rokov. Arktické počasie sa stále nekončí.

Naposledy v 80. rokoch

Na najvyššie položenej meteorologickej stanici na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách padol počas uplynulých dní rekord. „V dňoch 6. a 7. januára sme zaznamenali rekordne najnižšiu teplotu vzduchu na daný dátum od začiatku meraní. Teplota vzduchu klesla na mínus 29,6 stupňa Celzia a bolo tu najchladnejšie za posledných takmer 30 rokov. Naposledy bola nižšia teplota nameraná 30. januára 1987,“ informoval Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej internetovej stránke.

Podobná bola situácia na Chopku v Nízkych Tatrách, kde sa pokles teploty vzduchu zastavil na hodnote mínus 27,9 stupňa Celzia, pričom takto chladno tam nebolo od 2. januára 1979. Z horských staníc doplnili meteorológovia ešte minimálnu teplotu vzduchu na Štrbskom plese. „V noci zo 6. na 7. januára mal tento parameter hodnotu mínus 23,3 stupňa Celzia a v noci zo 7. na 8. januára až mínus 23,9 stupňa Celzia. Na daný dátum sú to rekordne nízke hodnoty teploty vzduchu pre túto stanicu,“ uviedli.

Studený arktický vzduch

Ako uvádza Slovenský hydrometeologický ústav, minimálna denná teplota vzduchu v intervale od -20 do -25 °C sa v našich klimatických podmienkach vyskytuje v najchladnejších oblastiach Slovenska aj v nižších polohách pravidelne, takmer každú zimu.

Pod -30 °C klesla teplota vzduchu na našom území naposledy vo februári 2012. Pokles teploty vzduchu pod -35 °C je veľmi zriedkavý a naposledy sa vyskytol pred takmer 30 rokmi. Vo štvrtok 5. januára začal na Slovensko prúdiť od severovýchodu veľmi studený kontinentálny arktický vzduch. Veľmi studený vzduch prekonal na ceste na naše územie veľkú vzdialenosť, ale napriek tomu sa jeho pôvodné vlastnosti zmenili len nevýznamne. Príčinou bol fakt, že vzduchová hmota k nám prúdila ponad krajinu, ktorá je pokrytá snehom. 

Najvýraznejší prílev studeného vzduchu zaznamenali zo stredy na štvrtok, keď sa za 24 hodín ochladilo o 10 až 12 °C. Vo všetkých vysokých pohoriach Slovenska (nadmorská výška nad 1500 m n. m.) klesla teplota vzduchu pod -20 °C už v noci zo štvrtka na piatok. V noci z piatka na sobotu bolo veľmi chladno aj v nižších a stredných polohách. V nižších polohách klesla teplota ojedinele aj pod -30 °C, Oravská Lesná mala -30,1 °C. Noc zo soboty na nedeľu bola v nižších a stredných polohách ešte mrazivejšia.

V Oravskej Lesnej zaznamenali -35,2 °C, čo je tretia najnižšia teplota od začiatku meraní. Naposledy ju tu namerali v roku 1985. Dudince mali -30,3 °C, čo je absolútne najnižšia teplota vzduchu nameraná na tejto stanici od začiatku meraní v roku 1977. Pod -30 °C zaznamenali aj na staniciach Zázrivá, Párnica, Liesek a Červený Kláštor.

Teploty zatiaľ nestúpajú

Slovenský hydrometeorologický ústav upozorňuje, že mimoriadne nízke teploty ešte nekončia. Na strednom a severe východného Slovenska treba najmä ráno a večer počítať s teplotami od -20 do -27 stupňov Celzia. Na časti západného a juhu stredného a východného Slovenska sa zas môžu vyskytnúť teploty od -15 do -20 stupňov Celzia.     

Okrem nízkych teplôt by si mali dať vodiči pozor na snehové jazyky a záveje. Tie sa podľa meteorológov môžu vyskytnúť na východnom Slovensku, v severných okresoch stredného Slovenska a na časti západného Slovenska.  So silným vetrom treba počítať najmä na hrebeňoch hôr severného Slovenska a na východnom Slovensku. Rýchlosť vetra sa pohybuje v rozmedzí od 18 m/s do 30 m/s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok