Izraelčania majú prelomový lietajúci stroj. Dokáže zachraňovať životy

TA3 ČTK
8.1.2017 19:57

Záchrana vojakov z bojových zón, zásobovanie v nedostupných oblastiach alebo hoci aj taxík vo veľkomestách. Toto všetko by dokázal prelomový lietajúci dron, ktorý už 15 rokov vyvíjajú Izraelčania. Na rozdiel od bežných dronov nehrozí, že sa toto zariadenie zachytí vrtuľami o prekážky.

Izraelčania majú prelomový lietajúci stroj. Dokáže zachraňovať životy
Urban Aeronautic

Skúšobný let zvládol

Izraelská spoločnosť Urban Aeronautic pracuje 15 rokov na vývoji bezpilotného lietadla, ktoré bude schopné vzlietnuť s pasažierom. Skúšobný let sa konal na konci minulého roka, na trhu by stroj nazvaný Cormorant mohol byť v roku 2020.

Podľa agentúry Reuters bude schopný prepraviť až 500-kilogramový náklad s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu. Využiť by sa mohol dať napríklad pri evakuácii ľudí, ktorí uviaznu v nedostupných či nebezpečných oblastiach.

Cena tmavozeleného stroja poháňaného vnútornými rotormi, a nie vonkajšími vrtuľami ako vrtuľník, by sa podľa súčasných odhadov mohla pohybovať okolo 17 miliónov dolárov.

39 patentov

"Predstavte si, že je v meste bomba alebo chemikália a tento stroj riadený na diaľku bude schopný dostať sa na ulicu a dekontaminovať ju," vysvetlil zakladateľ spoločnosti Urban Aeronautics Rafi Joeli.

cormorant3_0a000002-31e8-7f06.jpg

Svoj podnik založil v Javne v strednom Izraeli a v roku 2001 sa rozhodol vyvíjať dron, ktorý bude bezpečnejší ako vrtuľník. Podľa jeho zámerov by mal byť schopný dostať sa aj medzi budovy a pod elektrické drôty bez rizika, že by o ne zavadil.

Veľkosťou Cormorant zodpovedá osobnému autu, ale musí sa ešte vylepšiť, aby zodpovedať štandardom leteckého úradu. Novembrový test naviac ukázal určité problémy s palubnými senzormi. Joeli si dal zaregistrovať 39 patentov, takže konkurencie sa neobáva.

cormorant_0a000002-33be-84e0.jpg

Experti z leteckého odvetvia očakávajú, že táto technológia pomôže zachraňovať životy. "Môže to priniesť zvrat v niekoľkých vojenských oblastiach, napríklad pri evakuácii zranených vojakov z bojiska," povedal Tal Inbar, vedúci oddelenia výskumu bezpilotných strojov na izraelskom Fisherovom inštitúte pre letecké a vesmírne štúdie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok