Trump chce zrušiť jednu z hlavných Obamových reforiem, tvrdí Pence

TA3 ČTK
4.1.2017 18:40

Prioritou budúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa je zrušenie zdravotnej reformy dosluhujúcej hlavy štátu Baracka Obamu a jej hladké nahradenie novým systémom zdravotného poistenia. Na stretnutí s republikánskymi členmi Snemovne reprezentantov to vyhlásil budúci americký viceprezident Mike Pence.

Trump chce zrušiť jednu z hlavných Obamových reforiem, tvrdí Pence
SITA/AP

Zrušenie Obamacare ako prvý krok

Pence navštívil Kongres v čase, keď sa tu Obama radí s demokratickými zákonodarcami o stratégii, ako zdravotnú reformu zvanú Obamacare zachrániť.

Prvým krokom pre Trumpa je zrušenie reformy, po ktorom bude nasledovať hladký prechod na nový systém, uviedol Pence. Dodal, že republikáni majú široké spektrum nápadov, ako zrealizovať revíziu zdravotného poistenia.

Budúci prezident podľa Penca tiež pracuje na niekoľkých exekutívnych nariadeniach, ktoré umožnia hladký prechod na nový systém po odvolaní Obamacare. Podľa agentúry AP však nie je jasné, akých zmien Trump môže exekutívnymi nariadeniami dosiahnuť.

Beh na dlhé trate

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Paul Ryan vyhlásil, že Obamova reforma zlyhala. "Zdravotný systém je v troskách, kvôli Obamacare bol zničený," povedal Ryan s tým, že na nahradenie reformy je potrebná smelá akcia.

Úplné zrušenie reformy je všeobecne považované za beh na dlhé trate, pretože republikáni aj napriek nadvláde v oboch komorách Kongresu nemajú v Senáte dostatok hlasov na to, aby obišli prípadné obštrukcie demokratických senátorov. Očakáva sa, že republikáni najprv obmedzia peniaze pre Obamacare z federálneho rozpočtu, na čo im stačí jednoduchá väčšina.

Zdravotná reforma patrí medzi najväčšie Obamovej vnútropolitickej odkazy. Zatiaľ, čo jej zástancovia tvrdia, že zaistila dostupnú zdravotnú starostlivosť miliónom doteraz nepoistených Američanov, podľa kritikov zdražela poistky, pokrivila trh a je príliš nákladná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok