Vtáčia chrípka prišla na východ Slovenska, potvrdili ju v ZOO

TA3 SITA
4.1.2017 13:59

V košickej zoologickej záhrade potvrdili druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku. Ako informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu agrorezortu, veterinár spozoroval klinické príznaky u štyroch kusov kačice pižmovky lesklej v pondelok, 2. januára.

Prijali potrebné opatrenia

Vtáky utratili a v ten istý deň odoslali na laboratórne vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu vo Zvolene. Laboratórium v utorok potvrdilo prítomnosť vírusu aviárnej influenzy subtypu H5 vo vyšetrovaných vzorkách. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka preto vyzýva chovateľov a verejnosť, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a v prípade podozrenia okamžite kontaktovali najbližšiu veterinárnu a potravinovú správu.

Štátna veterinárna a potravinová správa okamžite po potvrdení vtáčej chrípky v Košiciach prijala potrebné opatrenia. Ohniskom nákazy bol vymedzený areál Zoologickej záhrady Košice, ktorú pre verejnosť uzavreli až do odvolania. V zoologickej záhrade chovajú 341 kusov takzvaných vnímavých zvierat, teda vtákov. V rámci opatrení vytýčili ochranné pásmo s polomerom tri kilometre od ohniska a s pásmom dohľadu 10 km od ohniska.

Tieto pásma zasahujú do územnej pôsobnosti okresov Košice-mesto, Košice-okolie a Prešov. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy v súčasnosti nariaďujú potrebné veterinárne opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia nákazy.

Nemáme dôvod na paniku

Ide už o druhý nález vírusu aviárnej influenzy subtypu H5 na Slovensku. Prvý nález identifikovali 27. decembra v bratislavskej Dúbravke. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vyzýva chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ vyhlásila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Upozornila, že aj keď doteraz nebol potvrdený prenos tejto vtáčej chrípky na človeka, je nutná opatrnosť.

Obyvateľom Slovenska odporučila najmä vyhýbanie sa kontaktu so živou hydinou a vtáctvom a dôkladné tepelné spracovávanie potravín z hydiny, minimálne pri teplote 70°C a dĺžke aspoň 20 minút. „Nemáme dôvod na paniku, ale obozretnosť je namieste,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš s tým, že vírus cirkuluje vo voľne žijúcom vtáctve a môže sa objaviť v ktorejkoľvek časti Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok