Slávny nápis Hollywood sa stal terčom silvestrovského žartu

TA3 ČTK
1.1.2017 21:49

Neznámy páchateľ pozmenil obrovské biele písmená tvoriace slovo Hollywood, ktoré stoja na svahu nad kalifornským Los Angeles.

Slávny nápis Hollywood sa stal terčom silvestrovského žartu
SITA/AP

Namiesto názvu štvrti, ktorá je synonymom amerického filmového priemyslu, sa po silvestrovskej noci nad mestom na západnom pobreží USA objavil nápis Hollyweed. Weed je anglický slangový výraz pre marihuanu.

Podľa miestnej tlače polícia zmenu nápisu Hollywood na Hollyweed vyšetruje ako vandalizmus. Novoročný žart nespôsobil ale historickému nápisu žiadne nevratné škody. Bezpečnostné kamery zaznamenali na mieste činu iba jedinú osobu.

Voliči v Kalifornii v referende súhlasili s legalizáciou užívania marihuany pre rekreačné účely od roku 2018. Takmer 14 metrov vysoké písmená sa na svah hory Mount Lee prvýkrát dostali v roku 1923. Postaviť ich nechal obchodník Harry Chandler a to pôvodne v podobe Hollywoodland.

Slúžili ako reklama realitnej kancelárie na stavebné parcely. Dobre viditeľný nápis sa stal terčom vtipálkov už v minulosti. Pri návšteve pápeža v roku 1978 napríklad zakryli jedno L, aby Jána Pavla II. uctili slovom holy, čo v preklade znamená svätý.

Na oslavu konca vojny v Perzskom zálive v apríli 1991 zase písmená zahalila žltá páska. Na Hollyweed sa už raz pôvodný nápis zmenil, a to v roku 1976. Podobné nápisy, ktoré imitujú tie z Hollywoodu, je možné nájsť v mnohých krajinách, napríklad v Rumunsku, na Novom Zélande, v Británii či vo Fínsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok