Na silvestrovskej oslave v Istanbule útočil ozbrojenec, zabil 39 ľudí

TA3 ČTK TASR
1.1.2017 01:53

V známom nočnom klube v Istanbule začal streľbu pravdepodobne jeden útočník, ktorý začal náhodne strieľať po ľuďoch. Hlásia 39 mŕtvych a najmenej 69 zranených.

Na silvestrovskej oslave v Istanbule útočil ozbrojenec, zabil 39 ľudí
SITA/AP

Pred svojím útekom zanechal na mieste činu zbraň. Uviedol to turecký premiér Binali Yildirim. Odmietol tiež skoršie špekulácie, že útočník mal na sebe kostým Santa Clausa. Podľa premiéra začínajú turecké úrady postupne odhaľovať dôkazy súvisiace s útokom v nočnom klube, stále však nie je jasné, kto je za neho zodpovedný.

Pri útoku zahynulo najmenej 16 cudzincov. Medzi mŕtvymi sú občania Saudskej Arábie, Maroka, Libanonu, Líbye, Tuniska a Jordánska. Po jednej obeti hlásia taktiež Izrael a Belgicko.

Útočník, ktorý vtrhol do podniku Reina nachádzajúceho sa vo štvrti Ortaköy a spustil paľbu zo strelnej zbrane, je stále na úteku. Akcia na dolapenie tohto páchateľa pokračuje.

"Naše bezpečnostné sily spustili všetky nevyhnutné operácie. Ak boh dá, útočník bude chytený už čoskoro," vyhlásil minister. Podľa guvernéra provincie Istanbul Vasipa Sahina ide o teroristický čin. Útok sa odohral krátko po polnoci.

Policajné a poriadkové zložky s obrnenými vozidlami zablokovali oblasť v okolí klubu, ktorý je jedným z najvyhľadávanejších v meste. V danom čase sa v ňom nachádzalo približne 600 ľudí oslavujúcich príchod Nového roku.

reina_0a000002-6c5a-d998.jpg

Ľudia na úteku z klubu skákali do Bosporu. Klub podľa televízie NTV prehľadávajú policajti a pyrotechnici. Polícia eskortovala z miesta civilistov a priľahlú oblasť uzavrela v rozmedzí troch kilometrov. Podľa agentúry Dogan, ktorá sa odvoláva na očitých svedkov, útočník "hovoril po arabsky".

Turecko je stále v stave pohotovosti v súvislosti s viacerými teroristickými útokmi, ktoré minulý rok zasiahli krajinu. Samotný Istanbul povolal z obáv pred novoročnými teroristickými útokmi do ulíc 17.000 policajtov, ktorí hliadkujú v rušných častiach mesta a vykonávajú kontrolu príručnej batožiny.

Pri teroristických útokoch, ktoré sa vlani odohrali v Istanbule, ako aj hlavnom meste Ankara, prišlo o život viac než 180 ľudí. K zodpovednosti za tieto ataky sa prihlásila buď džihádistická sekta Islamský štát alebo kurdskí povstalci. Niekoľko dní pred Vianocami zavraždili v Ankare ruského veľvyslanca Andreja Karlova.

Medzi obeťami neboli Slováci

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR medzi obeťami krvavého útoku v tureckom Istanbule neboli Slováci. "MZVaEZ je aj spolu s Generálnym konzulátom SR v Istanbule od skorých ranných hodín v kontakte s tureckými úradmi, vrátane guvernéra Istanbulu," informoval hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano. Dodal, že turecké úrady stále pracujú na identifikácii totožnosti obetí.

"Podľa dobrovoľného registračného formulára MZVaEZ sa na prelome rokov v Turecku nachádzalo 69 slovenských občanov, z toho sedem priamo v Istanbule. Z praxe však vieme, že toto číslo môže byť vyššie, keďže nie každý občan cestujúci do zahraničia využije možnosť dobrovoľnej registrácie," doplnil Stano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok