Pád lietadla pri obci Hejce zrejme spôsobil pilot, potvrdila prokuratúra

TA3 SITA
30.12.2016 13:37

Rozhodnutie o zastavení trestného stíhania v prípade havárie vojenského lietadla AN-24 spred 11-tich rokov bolo vydané zákonne, a teda nebolo vydané predčasne. Prokurátor Vojenskej obvodnej prokuratúry v Prešove vo veci rozhodol na základe dostatočného množstva dôkazov.

Nedôvodné námietky

Po podrobnom preskúmaní obsahu celého vyšetrovacieho spisu na základe podnetu Ivana Katrinca to skonštatovala Generálna prokuratúra SR. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Začiatkom novembra Ivan Katrinec informoval, že skutočná príčina nehody vojenského lietadla AN-24 bola zamlčaná.

Katrinec tvrdí, že uznesenie Vojenskej obvodovej prokuratúry v Prešove k nehode vychádza z neúplných a čiastočne nepravdivých informácií. Za haváriou lietadla je podľa neho zlyhanie techniky a nie chyba pilota. Katrinec so svojím tímom získal ďalšie informácie k nehode, svoj zdroj však nechcel prezradiť.

Jednotlivé námietky, ktoré uviedol Ivan Katrinec v podaní, boli vyhodnotené ako nedôvodné a nevychádzali zo znalosti obsahu celého vyšetrovacieho spisu, zdôraznila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Zároveň dodala, že podanie Katrinca v časti, v ktorej žiadal o odtajnenie utajovanej časti spisu, bolo v súlade so zákonom o ochrane utajovaných skutočností postúpené na vybavenie pôvodcovi utajovanej skutočnosti, teda Ministerstvu obrany SR.

Najväčšia letecká tragédia

Vojenský špeciál AN-24 havaroval 19. januára 2006 po náraze do kopca pri severomaďarskej obci Hejce. Na palube bolo 43 ľudí vracajúcich sa z misie KFOR z Kosova. Prežil jeden vojak Martin Farkaš. Išlo o najväčšiu tragédiu v histórii slovenského letectva.

Vyšetrovanie sa pred rokmi uzavrelo s tým, že hlavnou príčinou havárie bolo pravdepodobne zlyhanie posádky lietadla. Pri klesaní podľa oficiálnych výsledkov vyšetrovania nevyužila prístroje, ktoré mala k dispozícii na palube, a nedodržala bezpečnú výšku lietadla nad terénom.

Analýza podľa oficiálne zverejnených informácií nepotvrdila zlyhanie leteckej techniky. Keďže chýbajú objektívne dôkazy, nemohla byť príčina nehody jednoznačne potvrdená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok