Za prijatie úplatku smrť. Duterte sa vyhráža zamestnancom

TA3 ČTK
29.12.2016 08:49

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte pohrozil vládnym zamestnancom, že ak sa nechajú podplácať, potrestá ich vyhodením z letiaceho vrtuľníka. Už to vraj raz urobil a je pripravený to urobiť zase. Duterte svojimi výrokmi o vlastnej brutalite šokuje miestnych i zahraničných politikov.

Za prijatie úplatku smrť. Duterte sa vyhráža zamestnancom
SITA/AP

Priznal svoju brutalitu

"Keď sa necháte podplácať, vylákam vás do vrtuľníka do Manily a vyhodím vás von. Už som to urobil, tak prečo by som to nemohol urobiť zase?" povedal prezident počas prejavu na stretnutí za obete tajfúnu. Potrestal vraj týmto spôsobom jedného Číňana, podozrivého zo znásilnenia a vraždy.

Duterte sa tak podľa agentúry Reuters znovu prihlásil k vlastnej brutalite. Pred niekoľkými týždňami priznal, že v čase, keď pôsobil ako starosta mesta Davao, zabíjal ľudí z idúceho motocykla.

Obete podľa neho boli osoby podozrivé z drogových zločinov. Starostom bol 22 rokov a svojimi činmi vraj chcel povzbudiť políciu k podobnému riešeniu situácie.

OSN vyzýva na vyšetrovanie

Niektorí senátori upozornili, že by Duterte mohol kvôli týmto priznaniam čeliť odvolaniu z úradu. Prezident ale nedávno znovu šokoval, keď povedal, že šestica, ktorá bola na manilskom predmestí minulý týždeň zatknutá pri zabavení pol tony drog mala šťastie, že práve nebol v meste.

"Mali šťastie, že som nebol v Manile. Keby som vedel, že je v dome toľko drog, určite by som vás zabil. Nerobme z toho vedu, osobne by som vás zastrelil, keby to neurobil niekto iný," vyhlásil Duterte.

K výroku o potrestaní Číňana vyhodením z vrtuľníka Duterteho hovorca Ernesto Abella povedal, že nie je isté, či sa to naozaj stalo. "Povedzme, že sa to hovorí," vyhlásil hovorca.

Zástupca OSN zaoberajúci sa ochranou ľudských práv vyzval, aby Filipíny začali vyšetrovať prípady, keď Duterte zabíjal ľudí. Prezident žiadateľa označil za "idiota a hlupáka", ktorý by sa mal vrátiť do školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok