PR správa

Máte pásový opar? Tieto 3 veci by ste mali vedieť

PR
28.12.2016 10:27

Mali ste ovčie kiahne a tešíte sa, že ich už nemôžete dostať znova? To je síce pravda, ale hrozí vám pásový opar!

Máte pásový opar? Tieto 3 veci by ste mali vedieť
Thinkstock

Výskyt pásového oparu začína bez ohľadu na vek a pohlavie u ľudí v podstate kedykoľvek, no najčastejšie v strednom a staršom veku. Spôsobuje ho rovnaký vírus ako ovčie kiahne, prípadne veľmi podobné vírusy a prvé príznaky sa objavia na chrbtici v sústredených zhlukoch, čiže pásoch. Podľa ich umiestnenia je ochorenie aj pomenované a zvyčajne ho spustí nejaký iný faktor.

Príčina? Reaktivácia „spiaceho“ vírusu

Za pásovým oparom sú herpetické vírusy, ktoré „spia“ v organizme a pri ich reaktivácii choroba naplno prepukne. Najčastejšie príde k aktivácii na základe nejakého stresového faktoru, ktorým môže byť prechladnutie, psychický stres, napätie alebo iná náhla zmena zdravotného stavu.

Najčastejšie sa pásový opar objavuje u ľudí, ktorí v minulosti prekonali napríklad ovčie kiahne. Vírus, ktorý ich spôsobuje, totiž prejde do latentnej fázy a môže aj niekoľko rokov v organizme prebývať bez akýchkoľvek vonkajších príznakov. Ak príde k oslabeniu imunity vplyvom stresového faktoru, vírus sa znova aktivuje a objavia sa príznaky pásového oparu.

Samotná choroba teda nie je spôsobená infikovaním sa vírusom druhýkrát, ale tým, že sa spiaci vírus prebudí. Za pásovým oparom nemusí byť ale len vírus ovčích kiahní, ale aj iné druhy herpetických vírusov, napríklad herpes simplex, herpes genitalis, herpes labialis a podobne. Podľa druhu vírusu sa môže objaviť pásový opar na rôznych častiach tela.

Pozor na niektoré príznaky

Pásový opar začína bolestivosťou pokožky, ktorá prichádza postupne a časom je viac a viac intenzívna. Neskôr sa stane postihnuté miesto citlivé aj na dotyk, napríklad aj na kontakt pokožky s oblečením. Neskôr sa pridá únava, zvýšená teplota a ľahká horúčka. Zhruba do týždňa sa objavia aj prvé kožné vyrážky.

Najčastejšie dochádza k výskytu vyrážok v oblasti chrbta, ale záleží aj od toho, ktorý nerv vírus napadol. Najviac nebezpečné je, ak príde k napadnutiu nervu v oblasti tváre. V tomto prípade dochádza k postihnutiu očí, nosa a čela, pričom v prípade tvorbe vredov na rohovke alebo dúhovke môže prísť aj k poškodeniu zraku.

Pokiaľ príde k výskytu pásového oparu v oblasti ucha, vyskytnúť sa môže aj dočasné a čiastočné ochrnutie tváre. Podobne to môže byť aj vtedy, ak prišlo k ochrnutiu v oblasti krku. V prípade výskytu pásového oparu kdekoľvek na tele je nutné vyhľadať lekára, pretože liečba infekcie sa môže vďaka modernej medicíne skrátiť len na niekoľko dní a človek sa tak vyhne komplikáciám.

Možné a časté následky

To, aké následky na vás pásový opar zanechá, záleží primárne od stavu vášho imunitného systému. Pokiaľ nemáte vážnu poruchu imunity, nemali by hroziť žiadne trvalé následky alebo poškodenie zdravotného stavu. V prípade ťažšieho priebehu infekcie ale treba očakávať rôzne pigmentové škvrny a zmeny na pokožke, prípadne niekedy aj menšie jazvy.

U niektorých pacientov sa môžu aj po prekonaní choroby objavovať dlhšiu dobu napríklad bolesti v mieste výskytu pásového oparu, prípadne trvalejšie poruchy citlivosti. Najviac rizikové je postihnutie tváre, pretože tu hrozia najmä poškodenia zraku a to aj trvalého charakteru. Problém je aj s postihnutím ucha, kedy môže nastať poškodenie sluchu.

Najdôležitejšou prevenciou akýchkoľvek trvalých následkov je správna liečba. Najčastejšie sa vysušuje pásový opar liehovými roztokmi, používať sa môžu aj virostatiká vo forme mastí. Viac o liečbe pásového oparu, ale aj iných podobných kožných ochorení, sa môžete dozvedieť na komplexnom zdravotníkom portály Zdravotéka.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok