Do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne vrazil nákladiak

TA3 ČTK TASR
19.12.2016 21:02

Do davu na vianočných trhoch v centrálnej berlínskej štvrti Charlottenburg vrazil nákladný automobil. Podľa polície je na mieste najmenej dvanásť mŕtvych, 48 ľudí je v nemocniciach. Polícia zatkla jedného útočníka.

Do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne vrazil nákladiak
SITA/AP

Online sme ukončili.

2:20 Na následky ťažkých zranení zomreli podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA v nemocnici ďalšie tri osoby. Celkový počet obetí sa tak zvýšil z doterajších deväť na dvanásť.

V starostlivosti zdravotníkov v nemocniciach Berlína zostáva naďalej 48 zranených, medzi ktorými sú aj viaceré osoby s ťažkými traumami.

1:40 Belgické úrady vyzvali na opatrnosť všetky mestá v krajine, v ktorých sa konajú vianočné trhy.  Centrum Bruselu, kde sa nachádzajú najnavštevovanejšie vianočné trhy v krajine, je už od marcových teroristických útokov pod neustálym dohľadom hliadkujúcich ozbrojených síl.

1:27 Česká republika v reakcii na pravdepodobný teroristický útok v Berlíne posilnila s okamžitou platnosťou bezpečnostné opatrenia na miestach s vysokou koncentráciou osôb.

Český minister vnútra Milan Chovanec postup konzultoval s policajným prezidentom Tomášom Tuhým. Podľa ministrových slov bude v uliciach českých miest najneskôr od utorkového rána viac policajtov, vyzbrojených aj dlhými zbraňami.

Podobné rozhodnutie urobil vo Viedni aj rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. Policajná prítomnosť na verejných priestranstvách sa v zmysle jeho nariadenia zvýši.

1:00 Telo muža v kabínke kamiónu, ktorého vodič s vozidlom vrazil do davu na vianočných trhoch, by mohlo patriť podľa informácií viacerých nemeckých i poľských médií poľskému občanovi. Ani poľské ministerstvo zahraničných vecí vo Varšave, ani ambasáda krajiny v Berlíne to však nepotvrdili.

Možnosť, že ide o pôvodného vodiča kamiónu, zamestnanca špedičnej firmy a bratranca jej majiteľa Ariela Žuravského, tak zostáva na úrovni špekulácií.

00:45 Veľa nasvedčuje tomu, že incident, pri ktorom na berlínskych vianočných trhoch zomrelo deväť ľudí, bol útokom, povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére.

00:40 Donald Trump odsúdil tragédiu na vianočných trhoch v Berlíne aj zabitie ruského veľvyslanca v Ankare. Vraždu diplomata označil za porušenie pravidiel civilizovaného poriadku. Pondelkové útoky v Turecku, Švajčiarsku a Nemecku ukázali, že "civilizovaný svet musí zmeniť svoje uvažovanie", uviedla budúca hlava Spojených štátov.

00:30 Berlínska polícia zatiaľ potvrdila, že existuje podozrenie, že kamión bol odcudzený na stavbe v Poľsku. O možnosti, že bol nákladný automobil ukradnutý, hovoril už skôr majiteľ firmy, ktorej kamión patril.

00:10 Predseda Európskej rady Donald Tusk uviedol, že Európa je pripravená Nemecku pomôcť.

Na sociálnej sieti vyjadril účasť s rodinami pozostalých a zranených aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

23:57 Majiteľ firmy, ktorej značne poškodené nákladné auto patrí, poľskej televízii TVN24 povedal, že vozidlo riadil jeho bratranec. Nedokáže si však predstaviť, že by s ním zaútočil, a preto je presvedčený o tom, že vozidlo niekto aj s vodičom uniesol.

23:55 Podľa internetového vydania magazínu Der Spiegel, polícia okolie dejiska pravdepodobného útoku hermeticky uzavrela, celé námestie zabezpečujú policajti so samopalmi.

23:22 Vyšetrovanie činu prevzal najvyšší štátny zástupca, ktorý sa v Nemecku venuje okrem iného závažným teroristickým činom.

23:20 Nemeckého spolkového prezidenta Joachima Gaucka hlboko zasiahli informácie o "strašnom dianí". "Je to zlý večer pre Berlín a našu krajinu, ktorý mnou podobne ako mnohými inými veľmi otriasol", vyhlásil najvyšší predstaviteľ krajiny.

"Aj keď ešte nevieme mnoho o pozadí strašných udalostí na vianočnom trhu v hlavnom meste, myšlienkami som s obeťami, s ich blízkymi, so všetkými ľuďmi, ktorí sa obávajú o rodinných príslušníkov alebo priateľov," zdôraznil Joachim Gauck.

23:18 Zatiaľ je predčasné hovoriť, či sú alebo nie sú medzi obeťami útoku v Berlíne slovenskí občania. Uviedol to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Skoček.

23:10 Francúzske ministerstvo vnútra oznámilo, že okamžite zvyšuje ostrahu na vianočných trhoch.

22:50 Pre drámu v Nemecku premiér Robert Fico už komunikoval s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a riaditeľom SIS Antonom Šafárikom. Informovala o tom hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. „Na Slovensku sa okamžite spustili štandardné opatrenia, ktoré sa v takýchto situáciách prijímajú,“ zdôraznila v stanovisku hovorkyňa.

22:30 Pred možnosťou útokov na vianočné trhy v Európe varovalo nedávno americké ministerstvo zahraničia. Nemecká polícia najprv hovorila o pravdepodobnom útoku, neskôr ale uviedla, že pozadie udalosti je zatiaľ nejasné. Občanov vyzvala, aby zostali doma a nechodili k miestu činu, aj keď ďalšie nebezpečenstvo podľa jej informácií nehrozí.

22:15 Berlínska polícia žiada ľudí, aby z miesta incidentu nešírili videá.

21:51 V nákladnom vozidle, ktoré má poľskú poznávaciu značku, sedeli dvaja ľudia. Vodiča, ktorý z miesta ušiel, polícia zatkla, spolujazdec následkom zrážky podľahol. K ich identite zatiaľ polícia nič bližšie neoznámila.

Policajti okrem iného skúmajú, či vodič vozidla brzdil.

21:50 Na mieste sú desiatky policajtov, záchranárov, zdravotníkov a hasičov, ktorí pomáhajú zraneným.

b1_0a000002-5db6-9212.jpg

21:48 Berlínska polícia zadržala útočníka z nákladného auta.

21:39 "Smútime za obeťami a dúfame, že sa podarí pomôcť mnohým zraneným," tlmočil hovorca vlády Steffen Seibert stanovisko spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorou informácia otriasla. Šéfka nemeckej spolkovej vlády, ako pripomenul, zostáva v kontakte so spolkovým ministrom vnútra Thomasom de Maizierom i prvým mužom berlínskej radnice Michaelom Müllerom.

V podobnom duchu sa vyslovili aj ďalší členovia spolkovej vlády vrátane šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera, či ministrov vnútra a obrany, Thomasa de Maiziera a Ursuly von der Leyenovej.

21:00 Berlínska polícia informovala priamo na sociálnej sieti o deviatich mŕtvych a mnohých zranených.

20:52 Podľa hovorcu berlínskej polície, ktorého citovala agentúra DPA, išlo zrejme o teroristický útok, vyšetrujú však aj ostatné možnosti.

20:50 Okolie miesta nešťastia polícia uzavrela. Incident sa odohral na vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz neďaleko symbolu západnej časti Berlína, pamätného kostola cisára Wilhelma.

20:30 Nákladné vozidlo vošlo podľa denníka Berliner Zeitung cez chodník na trh, kde sa zastavilo tesne pred vianočným stromom. Okolie miesta nešťastia polícia uzavrela. Útok sa odohral okolo 20:00 SEČ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok