PR správa

Ako rozoznať prechladnutie od chrípky

PR
19.12.2016 15:08

Prechladnutie vyzerá na prvý pohľad nevinne, no nikdy by ste ho nemali podceniť. V prípade komplikácií skončíte dokonca aj so zápalom pľúc.

Ako rozoznať prechladnutie od chrípky
PR

Zima je najčastejším obdobím, kedy môže človeka prepadnúť choroba. Od neškodného prechladnutia býva k PN veľmi blízko, najmä vtedy, ak človek jeho príznaky podcení. Vďaka uponáhľanej dobe býva problémom najmä tzv. „prechodenie“ choroby, čo vedie v konečnom dôsledku k ešte zhoršeniu zdravotného stavu. Ako prvé je však potrebné odhaliť, či ide o prechladnutie alebo o chrípku.

Prechladnutie

Medzi typické príznaky, ktoré sú spojené s prechladnutím, patria bolesti hrdla, plný nos a mierny kašeľ, ktorý však trvá obvykle len dva či tri dni. Ak si zmeriate pri prechladnutí teplotu, zväčša budete prekvapení, že žiadnu nemáte. Mierne zvýšená sa objaví len u detí alebo u ľudí so slabšou imunitou, napríklad u seniorov. To však vôbec neznamená, že prechladnutie môžete ignorovať.

Na úvod bývajú hlieny v nose vodnatejšie, o deň alebo dva sú hustejšie a obvykle do 3 dní postupne zmiznú. Najviac ich možno cítiť v noci, kedy človek leží na jednej strane, kam sa „prelejú“. Prechladnutie zvykne najviac do 7 dní zmiznúť aj bez vážnejšej liečby, ale rozhodne by ste mali počas tohto obdobia dopriať organizmu pokojnejší režim bez väčšej fyzickej námahy.

Chrípka

Na rozdiel od prechladnutia, ktoré má obvykle postupný nábeh, chrípka môže prísť doslova zo dňa na deň. Aj v tomto prípade patria medzi prvotné symptómy bolesti hrdla, ale aj svalov, kĺbov a pálenie v krku. Pri chrípke človek oslabený na celom tele a cíti sa akoby bez energie. V extrémnejších prípadoch dokonca môžete pociťovať totálne vysilenie a nedokážete sa už na nič koncentrovať.

Na začiatku chrípky sa objavuje suchý kašeľ a už do 24 hodín príde horúčka spolu so zimnicou. Príznaky sa vzápätí stupňujú nasledujúce dni a bez riadnej liečby môže prísť dokonca aj zápal pľúc. Aj v tomto prípade sa stáva, že človek sa snaží chrípku „prechodiť“ a pomocou napríklad Paralenu teplotu zraziť, pričom pokračuje naďalej v plnej záťaži organizmu.

V takýchto prípadoch sa ale pridružuje napríklad silné búšenie srdca, dýchavičnosť a zhoršenie predošlých príznakov. Konečným dôsledkom býva obvykle už spomínaný zápal pľúc, prípadne vážnejšie problémy s činnosťou srdca. Ľudí obvykle zmätie aj to, že sa na jeden alebo dva dni priebeh ochorenia čiastočne zlepší, čo zvyknú preceniť.

Kedy určite navštíviť lekára

Ak u seba spozorujete príznaky typické pre prechladnutie, ktoré však neustupujú ani po niekoľkých dňoch a dokonca sa zvýši teplota, mali by ste navštíviť svojho obvodného lekára. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o bakteriálnu infekciu, ktorú treba už preliečiť pomocou antibiotík. Ak však ide o vírusovú infekciu, antibiotiká budú zbytočné.

Najčastejšie je nutné riešiť antibiotikami prechladnutie u detí a u ľudí so zníženou imunitou. Čo sa týka chrípky, tu treba ísť za lekárom čo najskôr, no najmä vtedy, ak je horúčka nad 39 stupňov, prítomné sú veľmi silné bolesti hlavy a ak má človek problémy s dýchaním alebo srdcovým rytmom. Veľký pozor by si mali dať tiež budúce mamičky, ktoré by mali akékoľvek zhoršenie zdravotného stavu konzultovať so svojim lekárom.

Domáca liečba - kedy áno a kedy nie?

Pri prechladnutí sa odporúča najskôr domáca liečba, ktorá by mala zahŕňať dostatok tekutín, vypotenie sa a pokojný režim bez veľkej námahy. Až v prípade, že to nepomôže, je dobré ísť za lekárom. Pri chrípke je domáca liečba otázna, pretože ak sa zanedbá, môže to končiť ťažkými komplikáciami. Z tohto dôvodu treba vedieť vždy rozoznať to, či sa jedná o chrípku, alebo o menej nebezpečné prechladnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok