Lunochod od Audi sa vráti na miesto poslednej mesačnej misie

TA3
10.12.2016 09:46

Už čoskoro sa dozvieme, ako dnes vyzerá vozidlo, ktorým astronauti na poslednej mesačnej misii pokorili rýchlostný rekord. Nemecká automobilka k nemu chce o pár mesiacov poslať robotický „lunochod“.

Lunochod od Audi sa vráti na miesto poslednej mesačnej misie
ČTK/ZUMA/Denny Pohan

Návrat po 45 rokoch

Mesiac zostáva prvým aj posledným cudzím svetom, ktoré ľudstvo navštívilo. Od doby, keď sa poslední americkí astronauti poslednýkrát dotkli mesačného povrchu, však už prešli desaťročia. V posledných rokoch však nastáva oživenie a kozmické preteky sa naplno rozbiehajú už nie len medzi štátmi ale aj súkromnými firmami.

Zapája sa aj nemecká automobilka Audi, ktorá chce najneskôr o rok aj čosi dopraviť na Mesiac svoje robotické vozidlo. Jeho misia sa bude líšiť od tých konkurenčných – okrem hľadania nového sa vráti aj do histórie. Pozrie sa totiž na miesto poslednej misie programu Apollo.

nasa-apollo-17-lunar-roving-vehicle_0a000002-9c48-bcdc.jpg

Misia Apollo 17 pred 45 rokmi doniesla naspäť na Zem viac ako 100 kilogramov mesačnej horniny. Trom americkým astronautom pomáhalo pri úlohách lunárne vozidlo, ktoré však naspäť na Zem nezobrali a zostalo tak zaparkované v mesačnom prachu.

Čoskoro sa dozvieme, ako vyzerá dnes. Dokázalo vzdorovať nehostinnému prostrediu?

Ako vyzerá vozidlo dnes

Snaha dostať na Mesiac funkčné pohyblivé vozidlo nie je samoúčelná. Ide o súčasť boja v súťaži spoločnosti Google o 300 miliónov dolárov. Víťazom bude ten, kto dokáže na Mesiac dopraviť vozidlo, ktoré bude spĺňať určité kritériá. S výzvou sa pasujú desiatky tímov.

Vedci združení v súťažnej skupine Part Time Scientists s podporou automobilky Audi sú takmer v cieli. Ich vozidlo, ktoré čakajú testy v teréne Stredného východu, už má za sebou simulácie. Veľkú časť komponentov vyrobili z odolného hliníka a štyri kolesá vozidla sa dokážu otočiť o 360 stupňov. Dve kamery dokážu vytvoriť 3D obrazy a tretia zvládne panoramatické snímky.

ptscientis-audi-lunochod_0a000002-9b2f-f4c8.jpg

Nový rover by mal zosadnúť v údolí Taurus-Littrow, kde sa nachádzajú stopy poslednej ľudskej prítomnosti na Mesiaci. Údolie je veľmi dobre zdokumentované. Na záberoch sa ukazuje ako rovinaté a bez množstva veľkých kameňov, ktoré by mohli skomplikovať pohyb lunárneho vozidla.

Nové vozidlo sa na planine pozrie na svojho starého predchodcu zo 70. rokov.  "Roztrhali ho už meteority alebo tam stále stojí ako v deň, keď ho tam nechali?" pýta sa Karsen Becker zo súťažného tímu.

Astronaut so slovenskými koreňmi

Posledným „šoférom“ lunárneho roveru bol Eugene Cernan. Tento americký astronaut so slovenskými koreňmi sa pochválil, že dokázal s vozidlom divy a pokoril pred desaťročiami aj rýchlostný rekord. Neoficiálne záznamy mu ukázali hodnotu 18 kilometrov za hodinu. Nové vozidlo od Part Time Scientists nebude potrebovať ľudskú posádku, ale pohybovať sa bude len rýchlosťou 3,6 kilometrov za hodinu.

cernan_0a000002-9ea1-4c22.jpg

Tím dúfa, že by mohol dostať svoje vozidlo na raketu Falcon 9 od Space X najneskôr na začiatku roka 2018. Súkromne financovaný projekt by mohol byť výborným zdrojom nových poznatkov o Mesiaci. Práve tam opäť smerujú nádeje NASA aj európskej agentúry ESA. Zásadní hráči na poli vesmírneho výskumu hlasno hovoria o trvalej lunárnej základni, z ktorej by sa vyrážalo na cesty do ešte vzdialenejších svetov.

Štúdium súčasného stavu roveru môže zodpovedať na otázky, ako pôsobia mesačné podmienky na ľudskú techniku. Becker potvrdil, že chce zopakovať napríklad gravitačné merania na mieste Apolla 17. "Niektoré dáta vyzerajú príliš divne. Nikto nevie, či išlo o chybu, alebo čo sa vlastne stalo," povedal. Ak sa potvrdia namerané hodnoty spred desaťročí, mohli by naznačovať lávový tunel pod povrchom. A práve v jednom z nich by mohla byť v budúcnosti ideálna základňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok