Trump sa stal osobnosťou roka, zaplnil obálku magazínu Time

TA3 TASR
7.12.2016 17:05

Osobnosťou roka 2016 amerického magazínu Time sa stal novozvolený americký prezident Donald Trump. Miliardár, ktorý sa preslávil množstvom kontroverzných výrokov, sa podľa poroty dokázal z pozície outsidera prebojovať až do Bieleho domu.

Porazil Clintonovú i Putina

"Byť na prednej obálke magazínu Time ako osobnosť roka je nesmierna česť," povedal Trump v rozhovore po oznámení rozhodnutia. Trump porazil desať ďalších finalistov vrátane Hillary Clintonovej, ktorá skončila na druhom mieste.

Clintonová bola demokratickou rivalkou tohto republikánskeho kandidáta a realitného magnáta v novembrových prezidentských voľbách nového šéfa Bieleho domu, ktorej predchádzala tvrdá predvolebná kampaň sprevádzaná invektívami.

Trumpa editori magazínu Time vybrali z užšieho zoznamu finalistov, medzi ktorými sa okrem Clintonovej nachádzal i ruský prezident Vladimir Putin, britský euroskeptický politik Nigel Farage či indický premiér Naréndra Módí.

Na obálke po desiaty raz

Trump sa na obálke magazínu Time objaví už po desiaty raz; prvýkrát sa mu tejto cti dostalo už v roku 1989. Trump ako relatívny politický nováčik prekvapil svetovú verejnosť svojím volebným víťazstvom a nekonvenčnou rétorikou.

Time s ústredím v New Yorku vymenúva každoročne osobu alebo myšlienku, ktorá najviac ovplyvnila spravodajstvo a svetové dianie za uplynulý rok, a to v dobrom alebo zlom. Vlani skončil Trump na druhom mieste za Angelou Merkelovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok