Kiska sa stretol s maďarským prezidentom, hovorili o najlepších vzťahoch

TA3 TASR
5.12.2016 14:49

Za historicky najlepšími vzťahmi Slovenskej republiky a Maďarska stojí vôľa politikov, vyhlásil v Budapešti prezident SR Andrej Kiska po schôdzke s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

Úsilie na oboch stranách

"Za týmito historicky najlepšími vzťahmi bolo a je vidieť vôľu a úlohu politikov. Aj na našom príklade vzťahov medzi Maďarskom a Slovenskom je vidieť, aký je nesmierne dôležitý tón a prístup, ktorý my ako politici udáme," zdôraznil na tlačovej konferencii Kiska.

Dodal, že keď vznikajú rôzne názory na niektoré otázky, vždy sa riešia bez medializácie, politickou diskusiou. Ako povedal, úsilie je na oboch stranách. "Je za tým úsilie spájať sa, čo sa týka infraštruktúry, ciest, spájanie z pohľadu energetiky," dodal.

kiska-ader-1140_0a000002-717d-7e81.jpg

Áder podčiarkol, že Slovensko je tretím najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska. V uplynulých rokoch sa podľa jeho slov podarilo výraznou mierou rozvinúť vzájomné vzťahy v oblasti dopravy. Za veľmi účinnú označil aj spoluprácu v otázke energetickej bezpečnosti.

Podľa slov Ádera je zrejmé, že v tomto roku dosiahne hodnota vzájomnej obchodnej výmeny sumu deviatich miliárd eur. "Zriadili sme nákladnú kompu medzi Ostrihomom a Štúrovom, otvorili sme nové cestné hraničné priechody, čoskoro postavíme dunajský most pri Komárome. Najneskôr do roku 2019 bude dobudovaná diaľnica od Rajky a Miškovca až k slovenským hraniciam," povedal Áder.

Kiska apeloval na politikov

Slovenský prezident pripomenul, že SR je stále predsedajúcou krajinou v Rade EÚ. "Tou základnou úlohou Slovenska počas predsedníctva je byť čestným sprostredkovateľom, mediátorom rozhovorov tak, aby Európska únia zostala čím jednotnejšia. Musíme z pohľadu EÚ nachádzať veci, ktoré nás spájajú, musíme mať navzájom medzi sebou viac empatie, porozumenia a niekedy aj viac taktu z pohľadu Bruselu,"konštatoval.

Otázka riešenia migračnej krízy je podľa Kisku nesmierne dôležitá. "Pokladám za dôležité pri otázke migrácie hovoriť o solidarite. Hovoriť o solidarite s ľuďmi, ktorí skutočne utekajú pred vojnou a smrťou, ale aj o solidarite s našimi partnermi v rámci EÚ. Ale rozumiem tomu, a vždy musíme pri solidarite a pritom, keď uvažujeme, ako pomôcť, pravdaže uvažovať aj o bezpečnosti, ale solidarita je to základné slovo," podčiarkol.

Kiska opakovane apeloval na politikov, aby aj v súvislosti s migračnou krízou nevyvolávali pocity nenávisti, pocity často neopodstatneného strachu vo vzťahu k ľuďom iného náboženstva, inej farby pleti alebo inej krajiny.

Podľa Ádera treba ľuďom, ktorí sú na to odkázaní, pomôcť a treba zabezpečiť, aby bol prechod migrantov cez hranice kontrolovaný. "Treba tiež zabezpečiť, aby cudzincov, ktorí do Európy prídu s cieľom zabezpečiť si lepší život, bolo možné vrátiť späť, a tých, čo chcú páchať trestné činy, prípadne teroristické činy, bolo možné vyfiltrovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok