PR správa

Prichádza zlepšenie živnostenského podnikania

PR
3.12.2016 01:00

Po dlhých rokoch sa samostatne zárobkovo činné osoby dočkali zlepšení legislatívy. Čo všetko to bude znamenať v praxi?

Prichádza zlepšenie živnostenského podnikania
Thinkstock

Posledné veľké zmeny sa udiali na začiatku tretej vlády Roberta Fica a dotkli sa najmä tých živnostníkov, ktorí využívali menej administratívne náročnú cestu zvanú paušálne výdavky. S príchodom novej koalície sa však pohľad vlády na túto časť ekonomicky aktívneho obyvateľstva zmenil a výsledkom sú lepšie podmienky pre samostatne zárobkovú činnosť.

Zaznávané podnikanie

Živnosť bola posledné roky na okraju záujmu. Živnostníci sa „pretĺkali“ životom, platili odvody a dane a báli sa ísť na PN. Za to dostali ako odmenu len ďalšie povinnosti, či už administratívne, alebo finančné. Za posledných 10 rokov prišlo k dvom zhoršeniam v oblasti živnostenského podnikania a len k jednému zlepšeniu.

Napriek tejto neradostnej štatistike je aspoň od začiatku roku 2017 dobrý dôvod na radosť. Po dlhej dobe sa stane samostatne zárobková činnosť znova atraktívnejšou. Môžu za to tri dôležité zmeny: zvýšenie percenta paušálnych výdavkov, zvýšenie absolútnej hranice pre uplatnenie týchto výdavkov a zmena spôsobu počítania výdavkov v rámci roku.

Zmena prvá: zvýšenie percenta paušálu

Doteraz boli paušálne výdaje pre živnostníkov na úrovni 40 percent. Čo to znamenalo v praxi? Ak ste boli SZČO a nechcelo sa vám viesť účtovníctvo, mali ste možnosť viesť len zjednodušenú daňovú evidenciu a namiesto reálne vynaložených nákladov si započítať do výdajov určité percento z príjmov.

Doterajšia sadzba 40 % platila pre všetkých živnostníkov bez rozdielu a ako taká nebola tým najväčších problémom. Na druhú stranu, ak by živnostník chcel, vedel by si „nahnať“ pre svoje podnikanie výdavky aj v oveľa vyššej sume. Túto možnosť tak využívali tí, čo neobľubovali kreatívne účtovanie a ani viac byrokracie. Po novom to už bude 60 %!

Zmena druhá: zvýšenie hranice paušálu

Táto zmena je zrejme najdôležitejšou pre živnostníkov, pretože im reálne ušetrí pomerne veľké finančné prostriedky. Pozitívne zmeny pocítia už tí živnostníci, ktorí zarobia mesačne niečo cez tisíc €. Na daniach aj odvodoch dokopy totiž ušetria ročne viac ako 200 €. Tí, čo zarábajú mesačne 1300 €, budú platiť minimálne odvody a celkovo ušetria vyše 1500 €.

Najväčšiu úsporu vďaka tejto zmene dosiahnu živnostníci zarábajúci mesačne nad 1600 € a to tak, že ušetria nielen na daniach, ale najmä na odvodoch, ktoré im tiež klesnú na minimálnu hranicu odvodov. Ako je toto všetko možné? Jednoducho, zvýšením hranice paušálu ročne až na sumu 20000 €. Namiesto doterajších „smiešnych“ 5040 € za rok.

Zmena tretia: paušál na celý rok

Tretia zmena sa týka uplatňovania paušálnych výdajov v praxi. Kým doteraz záviselo na počte mesiacov podnikania, po novom už bude platiť, že aj podnikateľ podnikajúci len pol roka bude mať nárok na taký istý strop na paušálne výdaje, ako ten, čo podnikal celý rok. Ide teda o zjednodušenie pre samotného podnikateľa z pohľadu byrokracie a administratívy.

Všetky tieto tri zmeny by mali mať negatívny dopad na rozpočet okolo 40 miliónov €. V porovnaní s podporou podnikania je to ale zanedbateľné číslo. Živnostníkom, ktorí v každej ekonomike tvoria základnú vrstvu samostatného podnikania, to významne zjednoduší a uľahčí ich život.

Netreba samozrejme ale zabúdať aj na mnohé povinnosti, napríklad týkajúce sa dátových schránok a komunikácie s úradmi. Ak sa rozhodnete od začiatku budúceho roka podnikať na živnosť, určite sa snažte využiť všetky dostupné informačné kanály, aby ste mali prehľad o svojich povinnostiach a právach. Výborným kanálom je napríklad špeciálny portál Podnikám.sk, ktorý sa venuje podnikateľom, firmám a živnostníkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok