V obálkach bol rádioaktívny materiál, prípad vyšetrujú ako terorizmus

TA3 TASR
25.11.2016 16:27

Polícia vyšetruje sériu piatich nebezpečných listových zásielok, ktoré boli doručené do podateľní súdov, ministerstva spravodlivosti a prešovského krajského policajného riaditeľstva. V prípade prvých troch obálok bola potvrdená prítomnosť rádioaktívnej látky.

Páchateľom hrozí aj doživotie

Na tlačovej konferencii o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar a vedúci odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality policajného prezídia Mário Kern.

Prvú podozrivú zásielku prijal 7. novembra Okresný súd v Poprade, ďalšiu 8. novembra Okresný súd v Považskej Bystrici. V 22. 11. bola podobná obálka doručená do podateľne ministerstva spravodlivosti a 23. 11. aj na Okresný súd v Kežmarku a Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Prešove, zosumarizoval Gašpar.

Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra, ktorá má podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme v súbehu s trestným činom nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Páchateľom v prípade preukázania viny hrozí trest 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

Množstvo rádioaktívnej látky sa zvyšuje

„Pristupujeme k tomu s veľkou vážnosťou, lebo vývoj by mohol gradovať,“ uviedol Gašpar s tým, že v prípade prvých troch obálok sa množstvo do nich umiestnenej rádioaktívnej látky postupne zvyšuje. Hodnoty vonkajšej radiácie však podľa šéfa polície neboli nebezpečné.

„Nejde o jadrový útok, ako to uviedli niektoré médiá,“ upokojil verejnosť. V zásielke doručenej na ministerstvo spravodlivosti expertíza v chemickom laboratóriu potvrdila stopovú kontamináciu rádionuklidom amerícia, izotop 241, objasnil Gašpar. V tomto prípade bola podľa neho zhruba troj- až štvornásobne zvýšená hodnota vonkajšej radiácie.

Hodnota dávkového príkonu radiácie listovej zásielky bola nameraná v rozpätí od 450 až 700 jednotiek na hodinu. V prirodzenom prostredí sa pritom radiácia pohybuje na úrovni 100 až 160 jednotiek za hodinu. Za nebezpečnú intenzitu možno považovať dávkový príkon väčší ako 10.000 jednotiek za hodinu, citoval z výsledkov expertízy Gašpar.

Nebezpečnou mohla byť podľa policajného prezidenta zásielka vtedy, ak by došlo k vdýchnutiu rádioaktívnej látky, alebo jej požitiu. „Nie je tu možná čierno-biela odpoveď, či to je, alebo nie je bezpečné. V zásade pri nešťastnej manipulácii by mohlo dôjsť aj k ohrozeniu života a zdravia,“ upozornil Gašpar.

Veľmi nebezpečný zdroj

Doterajšie vyšetrenia osôb, ktoré prišli do styku so zásielkami, predbežne takéto riziko vylúčili. Zdravotné prehliadky a vyšetrenia týkajúce sa posledných dvoch zásielok ešte neboli ukončené.

„Ide o nuklid, ktorý sa používa v priemysle. V minulosti bolo jeho používanie oveľa väčšie. Nebudem tajiť, že ak niekto veľmi chce, tak ho získať vie. Nachádza sa aj v určitom type odpadu,“ priblížil Mário Kern. Nebezpečnosť látky podľa neho spočíva v tom, že je to zdroj alfa žiarenia. To nedokáže preniknúť cez obyčajný papier a tak prítomnosť rádioaktívnej látky nemožno zistiť bez otvorenia obálky. Po tvorení však môže dôjsť ku kontaminácii.

„Ten zdroj je veľmi nebezpečný, pokiaľ sa ho nadýchnete alebo ho požijete,“ vysvetlil Kern s tým, že najnebezpečnejšie je práve vdýchnutie. Preniknutie veľkého množstva do pľúc môže viesť k otrave, na akú zomrel ruský spisovateľ a novinár Alexander Litvinenko, doplnil.

Páchateľ alebo skupina páchateľov

Policajný prezident nechcel konkretizovať obsah jednotlivých listov, ktoré boli všetky odoslané zo Slovenska. Sú však podľa neho formulované všeobecne, nie sú smerované voči konkrétnym osobám a pisateľ v nich vyjadruje nespokojnosť. „Sú to listy s určitými odkazmi,“ spresnil Gašpar. Niektoré znaky podľa neho nasvedčujú, že by za ich odoslaním mohol byť jeden páchateľ alebo skupina páchateľov.

Gašpar požiadal najmä pracovníkov dotknutých inštitúcií, aby boli opatrní pri manipulácii s podozrivými listovými zásielkami. Policajní špecialisti už zaslali špeciálne usmernenie protokolom ministerstva spravodlivosti, prokuratúry a polície a s dotknutými pracovníkmi budú hovoriť aj osobne, aby im prakticky ukázali, ako s podozrivou zásielkou nakladať.

Odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality pripravil tiež preventívny program a obíde inštitúcie na krajskej úrovni po celom Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok