Matovič vyzval Lajčáka, aby zverejnil výdavky k nášmu predsedníctvu

TA3 SITA
21.11.2016 16:38

Predseda OĽaNO Igor Matovič vyzýva ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, aby podrobne zverejnil všetky výdavky, ktoré sa týkajú hospodárenia počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Poslanec Jozef Viskupič zas vyzval ministra, aby objasnil úlohu Zuzany Ťapákovej pri organizovaní kultúrneho programu.

Matovič vyzval Lajčáka, aby zverejnil výdavky k nášmu predsedníctvu
TASR/Pavel Neubauer

Matovič: Ide o vážne podozrenia

Matovič zároveň vyzval Mateja Drličku, konateľa agentúry Viva Musica!, ktorá zabezpečovala otvárací koncert pre verejnosť, aby zverejnil všetky výdavky a doklady všetkých účinkujúcich s ich honorármi. Ako povedal Matovič na tlačovej besede, Drličkova agentúra organizovala aj predraženú večeru predsedu parlamentu Andreja Danka v NR SR.

Podľa neho kultúrny program stál 72-tisíc eur a samotná večera 39-tisíc eur. „Čuduj sa svete program zabezpečovala tá istá agentúra, ktorá zabezpečovala program aj na ministerstve zahraničných vecí,“ vyhlásil Matovič s tým, že tá istá agentúra zabezpečovala pofidérny program pre Lajčáka. „Zrejme to bude dvorná agentúra,“ dodal s tým, že ide o vážne podozrenia a preto je Lajčák dlžný odpovede.

Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič vyzval Lajčáka, aby objasnil úlohu Zuzany Ťapákovej, ktorú mal podľa neho dosadiť sám premiér Robert Fico, pri organizovaní kultúrneho programu. „Všetko organizovala. Radi by sme vedeli, čo robila, v akej pozícii a za aký plat a prečo ju zamestnanci museli poslúchať. Po jej nástupe sa akcie organizované ministerstvom výrazne predražili,“ povedal Viskupič.

Podľa Hlávkovej boli podujatia predražené

Bývalá zamestnankyňa MZV na odbore komunikácie a prezentácie sekretariátu predsedníctva Zuzana Hlávková na tlačovej konferencii s riaditeľom Transparency International Slovensko Gabrielom Šípošom informovala, že kultúrne podujatia spojené s predsedníctvom - galavečer k predstaveniu loga a otvárací koncert pre verejnosť, boli predražené.

Pôvodné rozpočty na tieto podujatia sa podľa Hlávkovej začali navyšovať po tom, čo na ministerstvo prišla Zuzana Ťapáková. Zároveň Šípoš informoval, že TIS poslala oficiálne podnety na Najvyšší kontrolný úrad, Protimonopolný úrad, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie. Zároveň požiadali ministra zahraničných vecí Lajčáka, aby zobral Hlávkovej svedectvo vážne, zverejnil všetku dokumentáciu k tendrom, a buď preukázal, že na jeho ministerstve sa dodržiavajú etické aj zákonné pravidlá, alebo z pochybení vyvodil jasnú zodpovednosť.

Hlávková tvrdí, že galavečer stál vyše 300-tisíc eur, cena otváracieho koncertu sa z plánovaných 20-tisíc vyšplhala na približne 120-tisíc eur. Zároveň tieto koncerty podľa nej zabezpečovali agentúry, ktoré vybrali pochybným spôsobom.

To však odmieta Matej Drlička, konateľ agentúry Viva Musica!, ktorá zabezpečovala otvárací koncert pre verejnosť.

MZV tvrdenia odmieta

Ministerstvo zahraničných vecí jednoznačne odmieta tvrdenia bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej a Transparency International Slovensko o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ.

Stanovisko agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Peter Stano. "Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru, keďže odišla v prvej fáze príprav," uviedol Stano s tým, že všetky obstarávania spojené s SK PRES, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur, sú v súlade so zákonom, všetky potrebné dokumenty v tejto súvislosti boli riadne zverejnené. Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok