Putin telefonoval s Trumpom, pomenovali spoločného nepriateľa

TA3 ČTK
14.11.2016 21:18

Ruský prezident Vladimir Putin sa telefonicky spojil s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, oznámil Kremeľ.

Putin telefonoval s Trumpom, pomenovali spoločného nepriateľa
SITA/AP

V budúcnosti aj osobné stretnutie

Putin a Trump sa vyslovili pre aktívnu spoločnú prácu s cieľom normalizovať vzájomné vzťahy. Putin povedal, že chce s novou americkou vládou viesť "partnerský dialóg".

Rokovanie bolo venované aj situácii v Sýrii. Štátnici sa zhodli, že je potrebné spojiť sily v boji s extrémizmom a medzinárodným terorizmom, citovala z vyhlásenia Kremľa agentúra TASS. Putin a Trump sa dohodli, že budú v telefonických kontaktoch pokračovať a v budúcnosti usporiadajú aj osobné stretnutie.

Ešte pred oznámením telefonátu TASS citoval kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, podľa ktorého sa Kremeľ s tímom novozvoleného amerického prezidenta zatiaľ nespojil, pretože kontakt bude možný až po Trumpovej januárovej inaugurácii.

Partnerský dialóg s novou vládou

"Ruský vodca znovu svojmu partnerovi zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách, zaželal mu úspechy v realizácii volebného programu a zdôraznil pripravenosť nadviazať partnerský dialóg s novou vládou na zásadách rovnoprávnosti, vzájomnej úcty a nezasahovania do vnútorných záležitostí," povedal podľa Kremľa ruský prezident svojmu budúcemu americkému náprotivku v prvom priamom kontakte od prezidentských volieb v USA.

Trumpov tím zatiaľ o konverzáciu s Putinom neinformoval. Nový americký prezident bol počas volebnej kampane z demokratického tábora opakovane obviňovaný zo sympatií k Putinovi, ktorého označoval za schopného štátnika prevyšujúceho ostatných. Za nepreukázané Trump označoval tvrdenie amerických tajných služieb, že Moskva stojí za útokmi hackerov na servery demokratov, ktorých cieľom vraj bolo ovplyvniť voľby.

"Putin a Trump sa v besede zhodli nielen na hodnotení terajšieho krajne neuspokojivého vzťahu rusko-amerických vzťahov, ale vyslovili sa aj pre spoločnú prácu smerujúcu k ich normalizácii a ku konštruktívnej spolupráci v čo najširšom okruhu otázok," uviedol Kremeľ. Za "nepriateľa číslo jedna" podľa ruskej tlačovej správy prezidenti označili medzinárodný terorizmus a extrémizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok