Toto nezažili ani miestni. Sibírske pobrežie pokryli tisícky snehových gúľ

TA3
12.11.2016 19:44

Najsevernejšie končiny Ruska sa stali dejiskom zaujímavého javu. Dá sa povedať, že príroda pripravila podmienky na guľovačku storočia.

Toto nezažili ani miestni. Sibírske pobrežie pokryli tisícky snehových gúľ
Siberian Times

18 kilometrov pobrežia Obského zálivu na ďalekom severe pokryli obrovské ľadové gule. Niektoré boli ako malé tenisové loptičky, ale väčšina dosahovala až priemer jedného metra.

Nič také sme doteraz nezažili, priznávali aj miestni obyvatelia, zvyknutí na extrémy miestneho počasia. Tisícky ľadových a snehových gúľ vyformovala unikátna kombinácia vody, vetra a mrazu.

Podobný úkaz sa v minulosti podaril zachytiť napríklad vo Fínskom zálive alebo v americkom Michigane. Existuje aj záznam o ľadových guliach na americkom Hornom jazere.

Podobné prírodné zázraky sa dejú napríklad vtedy, keď sa z útesu odlomia skaly a valia sa k pláži. Za istých okolností sa môžu obaliť materiálom ako kalcit a oxid kremičitý. V tomto sibírskom prípade však zaúradoval mráz.

K vhodnej kombinácii podmienok dochádza ojedinele, ale Sibír je skutočným prírodným laboratóriom. Aktuálny úkaz skúmali a odborníci z Arktického a antarktického výskumného inštitútu a potvrdili, že gule vytvorila príroda.

Voda v zálive najprv vzrástla a prišla do kontaktu s mrazivým pobrežím. Keď ustúpila, zanechala pláž pokrytú ľadom. Kusy ľadu sa postupne sformovali do tvaru gúľ.

Témy: Michigan Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok