PR správa

Mesto módy i dobrodružstva. V Trenčíne štartuje festival HoryZonty

PR
10.11.2016 11:15

Vo štvrtok o 19. hodine otvára svoje brány trenčiansky festival dobrodružných filmov HoryZonty. Potrvá tri dni a popri 36 dokumentoch z horského prostredia prináša aj prezentácie a besedy so zaujímavými hosťami.

Mesto módy i dobrodružstva. V Trenčíne štartuje festival HoryZonty

V úvodný večer 10. novembra sa na pódiu kina Hviezda divákom predstaví slovinská horolezecká legenda Silvo Karo. „Takéhoto univerzálneho hosťa sme na našom festivale ešte nikdy nemali,“ neskrýva svoje nadšenie trenčiansky horolezec a spoluorganizátor HoryZontov Jaroslav Dutka. Silvo Karo vo svojom multimediálnom pásme Príbehy veľkých stien porozpráva o svojich horolezeckých výstupoch na celom svete. Po prezentácii bude nasledovať diskusia s publikom.

1-infophotocsilvo-karo-janez-jeglic-descending-from-fitz-roy-december-1983_0a000002-4828-9537.jpg

Piatkový večerný program bude venovaný cyklistike. Do tajomstva najťažších svetových pretekov na horských bicykloch prítomných zasvätí česká bajkerka Markéta Marvanová. V tento deň dostane priestor aj alternatíva. Festivalový program ponúka tri workshopy. Jeden z nich - Alternatívna lekárnička z batoha - sa zaoberá témou, čo robiť, keď sa v horách stane úraz a nie je nablízku lekár, v druhom sa prítomní dozvedia čo to o veľkej energii ukrytej v malých klíčkoch a Trenčianka Andrea Uherková porozpráva záujemcom o starých a krajových odrodách ovocných stromov v regióne Bielych Karpát.

Záverečný sobotný deň bude patriť sprievodným podujatiam. V širšom centre Trenčína si bude môcť široká verejnosť vyskúšať nosenie pivného suda na nosičskej krošni, na deti bude čakať psí záprah, nebude chýbať ani Beh o pohár HoryZontov, umelá horolezecká stena i skákací hrad. V parku pri hlavnej stanici si budú môcť obyvatelia i návštevníci Trenčína zmerať sily v zhybovaní na hrazde, skúsiť chodenie po lane „slackline“. „Chystáme aj prekvapenie,“ prezrádza riaditeľka HoryZontov Mária Dutková. „Tento rok ním bude bicykel „fixie“, ktorý patrí k vyznávačom mestského životného štýlu urban,“ dodáva. A čo to vlastne je? „Fixie je odvodené od slova fix gear, teda pevného prevodu. Ten je prepojený priamo na koleso. Pokiaľ šliapete do pedálov, hýbe sa bicykel,“ vysvetľuje Dutková.

Vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky prinášajú HoryZonty sekciu s názvom Umenie a šport v živote telesne postihnutých. V nej sa divákom predstaví dvojica hendikepovaných športovcov. Táto sekcia sa na festivale objavila po prvýkrát pred troma rokmi. „Tento rok pozvanie prijal náš paralympionik v zjazdovom lyžovaní Martin France,“ hovorí jedna z usporiadateliek Jana Lesajová. „V sekcii sa predstaví aj reprezentant Slovenska v tanečnom športe na vozíčku Martin Dait,“ dodáva. Na poslednú chvíľu kvôli rehabilitácii v Amerika svoju účasť stiahol Pezinčan Bekim Aziri.

hz-plagaty-a2-2_0a000002-48a4-8e76.jpg

Ako horolezec celý festival otvorí, tak ho aj uzavrie. V sobotu na návštevníkov čakajú ešte dvaja zaujímaví hostia. Vladimír Porvazník porozpráva prítomným o plavbe okolo sveta na štrnásťmetrovej plachetnici. V Klube Lúč bude paralelne prebiehať prezentácia mladého a veľmi talentovaného trenčianskeho horolezca Ondreja Húserku. Ten popíše svoje výkony od domácej skalky až po juhoamerickú Patagóniu.

Vyhlásenie víťaza najlepšieho neprofesionálneho filmu celé podujatie uzavrie. Do tohoročnej súťaže sa prihlásilo trinásť filmov od autorov z Čiech a Slovenska. Do boja o najlepšie dielo organizátori vybrali deväť. Všetky dostanú priestor v hlavnom festivalovom programe. Zároveň sa uchádzajú o cenu poroty a cenu divákov.

Festival HoryZonty sa koná v Trenčíne od roku 2006. Zameraný je na propagáciu dobrodružného filmu, všestrannú podporu zdravého životného štýlu a alternatívneho využitia voľného času. Počas troch festivalových dní sa teší návštevnosti viac ako 4000 divákov. Minulý rok sa do sprievodných podujatí aktívne zapojilo 600 ľudí. Jedenásty ročník festivalu sa bude konať od 10. do 12. novembra v Kine Hviezda a klube Lúč aj vďaka podpore Mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu, PwC Nadačného fondu v Nadácii Pontis, Subaru, Marius Pedersen, Sesvanderhave, MCD, Odes, Geostat a ďalším.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok