Peru žiada o pomoc pri vyslobodzovaní zavalených baníkov

TA3, TASR
9.4.2012 08:41

Peruánsky minister baníctva požiadal banícke spoločnosti o ťažkú techniku a expertov o vyslobodenie deviatich baníkov, uväznených už štyri dni v nelegálnej bani na meď.

Niekoľko desiatok záchranárov sa s pomocou krompáčov a lopát pokúša odstrániť osemmetrový zával blokujúci vstup do bane, ktorej vodorovná šachta je vykopaná do hory. Televízia priniesla v nedeľu zábery na požiarnikov, ktorí rúbali drevo na podpery. Ich laické snahy prinútili ministra baníctva Jorgeho Merina obrátiť sa s žiadosťou o pomoc na banícke spoločnosti.

K závalu došlo vo štvrtok po výbuchu nálože, ktorou chceli baníci v bani, využívanej komerčne naposledy v 80. rokoch, uvoľniť medenú rudu na ťažbu. Záchranári s nimi nadviazali komunikáciu a cez hadicu im zabezpečujú tekutú výživu.

Zdá sa, že žiaden z baníkov nie je zranený. Trpia však chladom v dôsledku vysokej vlhkosti v bani, informoval reportérov premiér Oscar Valdés. Premiér odhaduje, že by sa baníci mohli dostať na slobodu o dva až tri dni. Povedal, že s nimi hovoril.

V noci nadnes SELČ dorazili záchranárom na pomoc baníci z dvoch neďalekých baní, uviedli úrady.
Návšteva premiéra a ministra baníctva v bani Cabeza de Negro, v nadmorskej výške 1347 metrov objasnila, čo niektorí označujú za nedostatok pripravenosti vlády na takéto havárie. Peru nemá špecializovaný tím na záchranu baníkov.

Baníctvo je hlavný motor peruánskej ekonomiky, jeho produkcia tvorí vyše 60 percent exportu krajiny. Peru je po susednom Čile druhý najväčší exportér medi vo svete a šiesty najväčší svetový exportér zlata.
Oficiálne štatistiky uvádzajú, že vlani zomrelo pri pracovných nehodách v krajine 52 baníkov, tretina z  nich v závaloch v bani.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok