Blíži sa učiteľský štrajk? Stretnutie Plavčana s odbormi riešenia neprinieslo

TA3 TASR
5.10.2016 16:57

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku sa s ministrom školstva Petrom Plavčanom nedohodol na konkrétnom zvyšovaní platov učiteľov v budúcom roku. Diskutovali iba o tom, akým spôsobom zatraktívniť povolanie učiteľa.

Do školstva pôjde viac peňazí

Minister Peter Plavčan potvrdil, že v rozpočte rezortu školstva na budúci rok sa nachádza suma určená na zatraktívnenie povolania učiteľa. V hre je napríklad podpora mladých začínajúcich učiteľov alebo plošné zvyšovanie platov.

Plavčan uviedol, že v budúcom roku pôjde do školstva viac peňazí a to o 207 miliónov eur. "Ak sa pripočítajú aj výdavky, ktoré sú určené cez ministerstvo vnútra, pôjde o zvýšenie do školstva takmer o 300 miliónov eur," priblížil Plavčan. V sume 207 miliónov eur sa pritom nachádza aj čiastka na podporu učiteľského povolania. O akú sumu ide, však nespresnil. Plavčan sa chce so školskými odborármi znova stretnúť po skončení kolektívneho vyjednávania.

"Nechceme predbiehať, len čo budú uzavreté kolektívne vyjednávania, tak potom by sme znova rokovali so školskými odbormi ohľadne témy zvyšovania atraktivity učiteľského povolania v roku 2017, ktoré by sa týkalo aj zvyšovania platov," dodal Plavčan.

Ondek: Požiadavky neboli vypočuté

Podľa predsedu školských odborárov Pavla Ondeka, rokovanie na ministerstve školstva neprinieslo očakávané výsledky."Mne sa zdá akoby sa momentálne zastavil na ministerstve školstva čas. Nedozvedeli sme sa nič nové, akurát to, čo bolo dnes prerokované vo vláde, to znamená navýšenie štátneho rozpočtu aj pre školstvo," uviedol Ondek.

Ako dodal, požiadavky, s ktorými prišli odborári na rokovanie, neboli vypočuté. Situácia je podľa neho taká, že pedagogickí a odborní zamestnanci od 1. januára budúceho roku zatiaľ nemajú garantované zvýšenie platov. "Kontúry štrajku sa nám približujú," dodal.

Štát navrhol v druhom kole rokovaní o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017 zvyšovanie platov pre zamestnancov v štátnej a verejnej správe o tri percentá. To by sa však netýkalo učiteľov. Pedagógovia totiž majú podľa ministra financií Petra Kažimíra valorizované platy na úrovni šesť percent už od septembra. Kolektívne vyjednávania pokračujú.

Ministerstvo školstva bude v budúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí než v tomto roku. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur (16,9 percenta). Prostriedky zo štátneho rozpočtu činia 1,24 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu 191 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok